KJKP Gras Sarajevo obustavljena isporuka električne energije

JP Elektroprivreda BiH obavještava javnost da je zbog ne prihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate i ne izmirenja tekućih obaveza, pristupila obustavi isporuke električne energije na svim mjernim mjestima KJKP Gras Sarajevo. Isključenjem mjernih mjesta KJKP Gras Sarajevo, obuhvaćena je i mreža za napajanje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

Elektroprivreda BiH je na ovu krajnju mjeru primorana zbog ne prihvatanja  Sporazuma o plaćanju duga na rate, kojim  je  KJKP Gras Sarajevo ponuđeno  izmirenje dugovanja na rate  i  izmirenje tekuće fakture po dospijeću. 

S obzirom na to da KJKP Gras Sarajevo do 25.09.2013.godine, nije izvršio uplatu  331.686,79 KM (rata po ponuđenom  Sporazumu u iznosu 169.202,63  KM i tekuće fakture u iznosu 162.484,16 KM) ,JP Elektroprivreda BiH pristupila je isključenju 45 mjernih mjesta sa distributivne mreže. 

 

Ukupan  dug KJKP Gras Sarajevo, na dan 30.09.2013.godine, iznosi 2.969.739,27 KM.

Dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda d.d.-Sarajevo, u obrazloženju odluke o obustavi isporuke električne KJKP Gras Sarajevo, saopćava:

„Zbog ne prihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate i ne plaćanja tekuće fakture,  Elektroprivreda BiH je bila primorana na obustavu isporuke električne energije na svim mjernim mjestima preduzeća Gras. Menadžment JP EPBiH i ranije je upozoravao da  neće dozvoliti da zbog neodgovornosti i nemara odgovornih za rad javnih kantonalnih preduzeća, bude dovedeno u pitanje poslovanje JP EPBiH. Građanima Sarajeva ukazujemo da odgovornost za situaciju nastalu obustavom isporuke, snose samo i izričito resorno kantonalno minsitarstvo i Uprava KJKP Gras Sarajevo. Obustava isporuke električne energije preduzeću Gras posljedica je  ne prihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate, ne izmirenja tekuće fakture  i ignorisanje svih ponuda upućenih s naše strane za izmirenje dugovanja.“

Zbog ne izvršavanja obaveza po osnovu sporazuma o izmirenju dugovanja na rate i izmirenju tekućih faktura, u toku je izvršenje naloga o obustava isporuke električne energije  KJKP ZOI 84 d.o.o.Sarajevo i preduzeću Hidrogradnja d.d. Sarajevo.


Imajući razumijevanja zbog činjenice o teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze kantonalna javna preduzeća i ustanove, JP Elektroprivreda  BiH je u više navrata prolongirala obustave isporuke električne energije kao i rokove za izmirenje dospjelih obaveza. 

Nakon izvršene uplate dijela iznosa utvrđenog Sporazumom o izmirenju dugovanja na rate, Elektroprivreda BiH je obustavila nalog o isključenju  električne energije  KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.