Nakon što izvrši uplatu tekuće fakture KJKP Gras će biti uključena električna energija

Nakon što KJKP Gras Sarajevo do 25. septembra 2013.godine, nije izvršio uplatu 331.686,79 KM (rata po ponuđenom Sporazumu u iznosu 169.202,63 KM i tekuće fakture u iznosu 162.484,16 KM) ,JP Elektroprivreda BiH je pristupila obustavi isporuke električne energije na 45 mjernih mjesta uključujući i mrežu kojom se isporučuje električna energija za tramvajski i trolejbuski saobraćaj, rekao dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EBiH na press konferenciji koja je održana 30.septembra 2013. godine u prostorijama JP EPBiH.

Ukupan  dug  KJKP Gras Sarajevo, na dan 30.septembra 2013.godine, iznosi 2.969.739,27 KM.

Do ponovnog uključenja električne energije, KJKP Gras Sarajevo doći će jedino u slučaju da bude izmirena tekuća obaveza (faktura)  od 162.484,16  KM rekao dr. Grabovica i odbacio tvrdnje iz KJKP Gras Sarajevo da JP EPBiH za ponovno uključenje električne energije traži  400.000 KM. ¨Menadžment JP EPBiH neće dozvoliti da zbog neodgovornosti i nemara odgovornih za rad javnih kantonalnih preduzeća, bude dovedeno u pitanje poslovanje JP EPBiH. Građanima Sarajeva ukazujemo da odgovornost za situaciju nastalu obustavom isporuke, snose samo i izričito resorno kantonalno minsitarstvo i Uprava KJKP Gras Sarajevo¨. rekao generalni direktor JP EPBiH.

Ovom prilikom dr. Grabovica je podsjetio da je JP EPBiH socijalno odgovorna kompanija koja je to dokazala na primjeru uvezivanja JP EPBiH i rudnika u Koncern EPBiH i redovnoj i kvalitetnoj isporuci električne energije  po najnižim cijenama u regionu. Imajući razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalaze kantonalna javna preduzeća i ustanove, JP Elektroprivreda  BiH je u više navrata prolongirala obustave isporuke električne energije kao i rokove za izmirenje dospjelih obaveza.
 
Nakon izvršene uplate dijela iznosa utvrđenog Sporazumom o izmirenju dugovanja na rate, Elektroprivreda BiH je obustavila nalog o isključenju  električne energije  KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

Trenutno je zbog neizmirenja dugovanja obustavljena isporuka električne energije KJKP ZOI 84 d.o.o.Sarajevo i preduzeću Hidrogradnja d.d. Sarajevo.