JP EPBiH investira 9, 6 miliona KM u izgradnju tunela „Ribnica“ u RMU ¨Kakanj¨

JP Elektroprivreda BiH u procesu dokapitalizacije RMU ¨Kakanj¨, finansira izgradnju tunela „Ribnica“ vrijednosti 9.650.817,00 KM. Ugovor o izgradnji tunela, 03. oktobra 2013. godine u prostorijama RMU ¨Kakanj¨, potpisali su Mirsad Jašarspahić, direktor RMU ¨Kakanj¨ i Džemal Hasković, direktor Konzorcija ¨Džekos¨, izvođača radova.

 

Potpisivanju Ugovora su prisustvovali  dr. Elvedina Grabovice, generalni direktor JP EPBiH i Senada Sarajlića, izvršni direktor za proizvodnju.  

Tunel ¨Ribnica¨ je prvi objekat koji će se graditi s ciljem formiranja glavnog odlagališta Površinskog kopa „Vrtlište“.

 

Dr.Grabovica je nakon potpisivanja Ugovora čestitao Upravi RMU ¨Kakanj¨ na početku realizacije projekta na koji se čekalo više decenija.

  ¨JP EPBiH će u procesu dokapitalizacije u RMU ¨Kakanj¨ uložiti ukupno 66, 9 miliona KM. Sa današnjim potpisivanjem Ugovora o izgradnji tunela „Ribnica“ ukupna vrijednost ugovorenih i najvećim dijelom realizovanih ulaganja u kakanjski rudnik iznosi 31, 4 miliona KM. U narednom periodu za RMU ¨Kakanj¨ biće nabavljena širokočelna oprema, potrebna mehanizacija, mašina za izradu jamskih prostorija i druga oprema“ - rekao je dr.  Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH

Ukupna dužina tunela kojim će se osigurati dugoročna eksploataciju uglja na PK Vrtlište  je 2.888 metara.  S obzirom na to da je  glavno odlagalište  Površinskog kopa „Vrtlište“  planirano na rubu kopa u dolini rijeke Ribnice,  izgradnjom  tunela će biti izmješten tok rijeke.  S ciljem izmještanja toka rijeke, koja će se kod mjesta Tičići ulijevati u rijeku Bosnu, osim tunela biće izgrađeno nekoliko hidrotehničkih objekata .

Govoreći o značaju izgradnje tunela „Ribnica“ za RMU ¨Kakanj¨, Mirsad Jašarspahić, direktor RMU ¨Kakanj¨ je rekao: ¨Konačno, poslije toliko vremena, izgradnjom tunela počinjemo stavrati uslove da se Površinski kop vrati primjerima školskog otkopavanja uglja površinskim metodama. Uprava Elektroprivrede BiH i Uprava Rudnika „Kakanj“, obezbjedile su uslove za izgradnju ovog kapitalnog objektu za Rudnik ali i za proizvodnju električne energije u Termoelektrani „Kakanj“.

Glavno odlagalište Površinskog kopa „Vrtlište“ nakon izgradnje  primaće oko 60 miliona kubnih metara jalovih masa.