JP EP BiH i EP HZHB : Ugovor o kupoprodaji elekrične energije, vrijedan 21, 2 miliona KM

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Nikola Krešić, generalni direktor JP Elektroprivreda HZHB, potpisali su 13. novembra 2013. godine u Mostaru, Ugovor o kupoprodaji električne energije u 2014. godini, vrijedan 21,2 miliona KM.

 Nakon potpisivanja Ugovora, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH je rekao : ¨JP Elektroprivreda HZHB će biti isporučeno 229 GWh električne energije što je nastavak kontinuiteta poslovne saradnje ove dvije elektroprivrede, posebno u oblasti trgovine električnom energijom.

 JP Elektropivreda BiH je nakon provođenja svih neophodnih priprema, organizovala tender za prodaju bilansnog viška električne energije  za 2014. godinu u količini cca 1.200 GWh.¨ istakao je dr. Grabovica i izrazio zadovoljstvo zbog saradnje dvije kompanije posebno u domenu zajedničkog nastupa prema institucijama vlasti i regulatorima, a s ciljem pronalaženja kvalitenijih rješenja  za funkcionisanje dvije elektroprivredne kompanije.

 Nikola Krešić, generalni direktor JP Elektroprivreda HZHB ovom prilikom je rekao: ¨Električna energija koju smo kupili od JP Elektroprivreda BiH je za period kada je ona najpotrebnija JP Elektroprivreda HZHB, period od 1. jula do 30. septembra 2014. godine.

Saradnja dvije kompanije  po osnovu drugih pitanja je na zavidnom nivou i od posebne važnosti jer , riječ je o kompanijama u državnom vlasništvu.¨ naglasio  je Krešić nakon potpisivanja Ugovora.

Ugovore o prodaji bilansnog viška električne energije u 2014.godini, JP Elektroprivreda BiH je sklopila  sa sedam različitih kompanija (šest iz BiH i jedna iz inostranstva) čime je značajno minimiziran rizik naplate u ovim turbulentnim vremenima na koje nije imun ni elektroenergetski sektor.

Ugovor su potpisali i Mirsad Šabanović, izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu u JP Elektroprivreda BiH i Ivana Bunoza, izvršna direktorica za ekonomske poslove u JP Elektroprivreda HZHB.

 Na sastanku uprava dviju elektroprivrednih kompanija koji je prethodio potpisivanju Ugovara,  razgovarano je o dosadašnjim rezultatima  zajedničkih stručnih timova za saradnju na pojednim područjima, aktivnostima u vezi sa  inicijativom  za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom FBiH za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama Hercegovačko – neretvanskog  kantona , te o  Zakonu o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata Federacije BiH.

 I ovom prilikom izražena je spremnost uprava dviju elektroprivreda za nastavkom i stalnim poboljšanjem poslovne saradnje s ciljem uspješnijega djelovanja i unapređenja međusobnih odnosa.