Podrška Vlade FBiH za nastavak aktivnosti u vezi sa izborom projektnog partnera za Blok 7

Vlada Federacije BiH prihvatila je Informaciju JP Elektroprivreda BiH u vezi sa izborom projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 - 450 MW u TE „Tuzla“.

 Elektroprivredi BiH  je naloženo da nastavi aktivnosti u vezi sa izborom projektnog partnera, a u skladu sa važećim zakonima i propisima kojima je regulisana ova oblast, zaključcima Vlade i Parlamenta Federacije BiH. O svim daljnjim koracima u procesu izbora i njihovom progresu, Elektroprivreda BiH je dužna da redovno informiše Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

U Drugoj fazi postupka izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 u TE „Tuzla“, izvršena je evaluaciju dobivenih ponuda i u uži izbor za  fazu pregovora – konkurentski  dijalog, izabrane su  ponude:
-  Hitachi Ltd. Japan  i
- Konzorcij : China Gezhouba group Co Ltd. – Lider GEDI - Guandong Electric Power Design Institute, China.
 
Na osnovu rezultata dobivenih pregovorima (konkurentski dijalog), pokrenute su aktivnosti na pripremi novog tenderskog dokumenta za Treću fazu postupka u kojoj će biti izabrana finalna, najbolja i obavezujuća ponuda.

Treća faza postupka izbora projektnog partnera će dati sve neophodne tehničke i finansijske elemente koji će omogućiti kvalitetnu elaboraciju i donošenje konačne odluke o izboru projektnog partnera.