JP EPBiH od Evropskog suda zatražila zaštitu prava vlasništva na nekretninama u Hrvatskoj

JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo podnijela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 29.11.2013. godine, šest predstavki kojima je zatražila zaštitu prava vlasništva na nekretninama u Republici Hrvatskoj. Predstavke se odnose na nekretnine (objekte i zemljišta) koje JP Elektroprivreda BiH posjeduje u Sutivanu, Gradcu, Makarskoj, Biogradu na Moru, Lukoranu i Baškoj Vodi.

Pravni tim JP Elektroprivreda BiH prethodno je iscrpio sva pravna sredstva s ciljem zaštite  imovine i imovinskih prava u okviru pravosudnog sistema Republike Hrvatske. 

Ključna prepreka pozitivnom rješavanju zahtjeva JP Elektroprivreda BiH je Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske i Zakon o zabrani raspolaganja i preuzimanju sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske.

Donošenjem Uredbe o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske  stvoreni su komplikovani mehanizmi koji onemogućavaju efikasnu zaštitu imovine pravnih lica iz zemalja nastalih raspadom SFRJ. 

U predstavkama podnesenim Evropskom sudu za ljudska prava JP Elektroprivreda BiH je istakla da su odnosom upravnih i sudskih organa Republike Hrvatske naspram njenih imovinskih prava na nekretninama povrijeđene odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravo na pravično i javno suđenje, pravo na imovinu i pravo na djelotvoran pravni lijek.

JP Elektroprivreda BiH očekuje da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavezati Republiku Hrvatsku da uskladi svoje pravne propise sa Evropskom konvencijom i da će joj biti omogućen pristup nadležnim organima Republike Hrvatske radi zaštite njenih prava na imovinu, vraćanje u posjed oduzetih nekretnina i ostvarivanje vlasničkih prava, te je zatražena i odgovarajuća naknada na ime nematerijalne štete.