JP Elektroprivreda BiH u 2013. godini ostvarila više od milijardu KM prihoda - dobit viša od 35 miliona KM

Dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, predstavio je rezultate kompanije ostvarene u 2013. godini. JP Elektroprivreda BiH je proteklu godinu okončala sa rekordnim prihodom koji je premašio milijardu KM i dobiti višom od 35 miliona KM.

 

Kako je istakao dr. Grabovica  krajem  2013. godine ostvarene  je rekordna proizvodnja električne energije, najveća u proteklih 23 godine,  čime je oboren i rekord kompanije iz 2011. godine.

 

 

¨U protekle tri godine u objekte JP Elektroprivreda BiH investirano je više od 560 miliona KM dok je u 2013. godini  investirano oko 138 miliona KM ¨,  naveo je Grabovica.

Planovi i izazovi koji se nalaze pred kompanijom u 2014. godini su  početak gradnje tri nova objekta, restruktuiranje kompanije u skladu s novim Zakonom o električnoj energiji i završetak dokapitalizacije rudnika. 

Najznačajnije kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH su izgradnja Bloka 7 u TE ¨Tuzla¨ – vrijednost  1, 646 milijardi KM,  HE ¨Vranduk¨ –vrijednost 127 miliona KM i VE Podveležje –vrijednost 140 miliona KM. 

¨Za Blok 7 TE ¨Tuzla¨ u toku je treća faza postupka izbora projektnog partnera. Model realizacije je projektno partnerstvo i u užem izboru su ostale dvije kompanije Konzorcij CHINA GEZHOUBA i Hitachi Ltd, Japan. Rok za dostavu finalnih ponuda je početak aprila 2014. godine¨ -  istakao je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.  

Dr. Grabovica je kazao da je za HE ¨Vranduk¨ JP Elektroprivreda BiH dobila kredit Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu 26 miliona Eura i da su u toku pregovori sa Evropskom  investicionom bankom. Objava tendera za HE ¨Vranduk¨ je planirana u martu 2014. godine. Za VE Podveležje, KfW je odobrio kredit od 65 miliona Eura i za ovaj projekat je planirano raspisivanje tendera u martu, odnosno aprilu 2014. godine.

JP Elektroprivreda BiH privodi kraju proces dokapitalizacije rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH. Programom dokapitalizacije,  planirano ulaganje u rudnike koji su u sastavu Koncerna EPBiH je 204 miliona KM.

Dr.Grabovica je ukazao da je dolaskom na čelo kompanije zatekao investicije u rudnike u vrijednosti oko 12 miliona KM. ¨Ukupna ulaganja u rudnike sada su oko 120 miliona KM, a u procesu nabavke je oko 70 miliona KM. U  narednom period je planiran završetak dokapitalizacije rudnika. U 2013. godini je nabavljeno 5, 5 miliona tona uglja¨ - kazao je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, vladajućeg društva u Koncernu EPBiH.

U 2013. godini  su svi kupci uredno i redovno snabdijeveni električnim energijom.