Nova investicija JP EPBIH: Pet dampera vrijednih 8, 4 miliona KM za RMU ¨Kakanj¨

U prisustvu dr. Elvedina Grabovice, generalnog direktor JP Elektroprivreda BiH i Senada Sarajlića, izvršnog direktor za proizvodnju, Mirsad Jašarspahić direktor RMU ¨Kakanj¨ i Boro Katanić, direktor PREMAR Services AG, Švajcarska potpisali su Ugovor o nabavci pet damper kamiona marke BELAZ 75135 nosivosti 110t za potrebe Površinskog kopa ¨Vrtlište¨ u RMU ¨Kakanj¨. Vrijednost investicije JP Elektroprivreda BiH u RMU ¨Kakanj¨ je 8, 4 miliona KM

¨RMU ¨Kakanj¨ je jedan od strateških rudnika za Koncern EPBiH. Do sada smo realizovali investicije od 41 milion KM.  U toku je nabavka širokog čela u vrijednosti 18 miliona KM što će nas približiti realizaciji  planiranih 66, 9 miliona KM investicija u RMU ¨Kakanj¨. Protekla godina je bila u znaku investicija u  rudnike,  dok će 2014. godini biti u znaku završetka procesa njihove dokapitalizacije. ¨ -rekao je dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

 Mirsad Jašarspahić, direktor RMU ¨Kakanj¨ je istakao važnost investicija JP Elektroprivreda BiH. ¨Nova mehanizacija će omogućiti povećanje  i ujednačavanje kapaciteta za utovar, prevoz i odlaganje jalove mase. Novi damperi, elektro-hidraulični bager 10m3 i predstojeća nabavka buldozer 300-350 kW su strateške investicije u PK ¨Vrtlište¨, čime će biti zatvoren investicioni ciklus u ovaj kop.¨ - rekao je Jašarspahić nakon potpisivanja Ugovora.

Investicijama u rudarsku mehanizaciju će biti povećan kapacitet i stepen pouzdanosti tehnološkog procesa na otkrivanju uglja i izvršeno usklađivanje odnosa otkrivka/ugalj. Nova rudarska mehanizacija će  povećati  ukupni radni kapacitet.

 Boro Katanić,  direktor PREMAR Services AG, Švajcarska, zastupnika proizvođača dampera Belaz iz Bjelorusije, govorio je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva, o značaju nabavljenih dampera za poboljšanje uslova rada u rudnicima. Damperi će rudarima biti  na raspolaganju  za osam mjeseci.

 Efekti svih dosadašnjih ulaganja u rudnike su značajno unapređenje humanizacije i sigurnosti rada, modernizacije,doprinos povećanju  produktivnosti, smanjenju troškova održavanja, povećanju pouzdanosti, produženju vijeka eksploatacije i povećanja kapaciteta opreme. Realizovane investicije u rudnike doprinos su i  kontinuiranom snabdijevanju ugljem termoelektrana i poboljšanju tehnološkog procesa prerade uglja.