JP Elektroprivreda BiH stipendira 30 najboljih studenata elektrotehnike i mašinstva

Najbolji studenti elektrotehnike i mašinstva koji su nakon okončanog javnog konkursa stekli pravo na stipendiju JP Elektroprivreda BiH, susreli su se 3. marta 2014. godine, u prostorijama JP Elektroprivreda BiH sa dr. Elvedinom Grabovicom, generalnim direktorom, Mensurom Zukom, izvršnom direktoricom za pravne i kadrovske poslove i Emirom Aganovićem, pomoćnikom generalnog direktora za razvoj.

 Dr.Grabovica je istakao zadovoljstvo što JP Elektroprivreda BiH stipendira uspješne studente koji će sutra biti nosioci razvoja društva.

¨Temeljno opredjeljenje JP Elektroprivreda BiH, je da se zapošljavanje mladih stručnih kadrova obezbjeđuje i kroz stipendiranje studenata koji ostvaruju najbolje rezultate.

Izbor stipendista smo uskladili sa planovima poslovanja, odnosno potencijalnim potrebama za radnim angažovanjem odgovarajućeg kadra u predstojećem periodu. Planom poslovanja JP EPBiH za period od 2014. do 2016. godine, za stipendiranje najboljih studenata izdvojili smo 300 hiljada KM.

Osim stipendiranja istaknutih studenata,  JP Elektroprivreda BiH će u 2014. godini  primiti više od 120 novih pripravnika.¨  rekao je dr. Grabovica i dodao da JP Elektroprivreda BiH kao društveno odgovorna kompanija, podstiče i provodi projekte koje građani prepoznaju kao važne i kvalitetne i koji znače unapređenje života.

Mensura Zuka, izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove, stipendiste je upoznala sa pravima i obavezama koji su proistekli iz ugovora o stipendiranju  i istakla zadovoljstvo što JP Elektroprivreda BiH vrši stipendiranje studenata koji  ostvaruju izuzetne rezultate.

Uslovi koje su budući stipendisti trebali ispuniti su redovno studiranje na odgovarajućem fakultetu (koji ima status javne visokoškolske ustanove) i godini studija, te prosjek ocjena najmanje 8,00. Visina stipendije iznosi  200 KM mjesečno za studente I, II i III godine studija, a 300 KM za studente IV i V godine studija. Studenti će stipendije primati do kraja školovanja.

Izbor stipendista je izvršen uz uvažavanje kriterija prebivališta kandidata, na način da je među kandidatima koji ispunjavaju uslove izvršen izbor najboljih kandidata, koji imaju prebivalište na području kantona u kojem je sjedište, odnosno na kojem djeluju organizacioni dijelovi Društva za čije potrebe se vrši stipendiranje.

Tarik Hubana iz Mostara, student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, čiji je prosjek ocjena 8,5 rekao je da stipendija predstavlja nagradu za ostvarene rezultate u dosadašnjem školovanju i motiv za dalje postizanje dobrih rezultata. Tariku stipendija posebno puno znači u finansijskom smislu jer se školuje van rodnog grada.
 
Zadovoljstvo ostvarenim pravom na stipendiju su istakli i Kenan Šehić iz Sarajeva, student Mašinskog fakulteta u Sarajevu, studenti elektrotehnike Emina Hasić iz Visokog i Armin Čizmić iz Cazina te drugi stipendisti koji su posjetili JP EPBiH.

O poslovanju i planovima razvoja kompanije, studentima je govorio Emir Aganović, pomoćnik generalnog direktora za razvoj.