Dr.Grabovica o novim proizvodnih objektima JP EPBiH i pratećim efektima izgradnje

Na centralnoj svečanosti obilježavanja, 22. marta – Svjetskog dana voda, koja se od 19. do 20. marta 2014. godine, održava u Zenici, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH predstavio je koncept razvoja elektroenergetskih objekata u JP Elektroprivreda BiH i analizu pratećih efekata u periodu izgradnje i korištenja novih proizvodnih kapaciteta.

 

Analize pokazuju značajan doprinos ekonomskom položaju lokalnih zajednica u postojećim okolnostima, ali i potencijal za još veći udio domaće komponente u izgradnji i eksploataciji proizvodnih pogona.  Izgradnja novih objekata u JP Elektroprivreda BiH je bitan segment  u razvoju Federacije BiH,  za šta postoje prirodni i sirovinski resursi, te značajni privredni i kadrovski kapaciteti.  

Poseban dio izlaganja dr. Grabovica je posvetio planovima kompanije kada je u pitanju izgradnja hidrokapaciteta i iskorištavanje bogatog hidropotencijala bh. rijeka za proizvodnju električne energije. 

Jedan od prioritetnih ciljeva JP Elektroprivreda BiH je izgradnja HE ¨Vranduk¨ na rijeci Bosni.

Projekat HE ¨Vranduk¨ je usklađen sa standardima EU. Po karakteristikama spada u projekte koji se mogu implementirati  kroz ¨mehanizam čistog razvoja¨ prema Protokolu iz Kjota. Za elektroenergetski sistem,  HE ¨Vranduk¨ je važna zbog stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju.kupaca. Dr.Grabovica je ovom prilikom govorio i o planovima za izgradnju HE ¨Janjići¨ i ¨Kovanići¨.

Tema ovogodišnjeg Dana voda je ¨Voda i energija¨ s osvrtom na malu iskorištenost bogatog bh.vodnog potencijala za proizvodnju električne energije (oko 37 procenata) u odnosu na Evropu i ostatak razvijenog svijeta.

Odlukom Generalne Skupštine UN –a, 22 .mart je proglašen Svjetskim danom voda. U BiH se ovaj datum obilježava od 1995. godine.

Obilježavanje Svjetskog dana voda ove godine se održava pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.