¨HE Janjići¨: Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio zajam od 30 miliona eura

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u nastavku 29. redovne sjednice, usvojio je Odluku o zajmu i projektu u vrijednosti 30 miliona eura za izgradnju Hidroelektrane ¨Janjići¨, između njemačke banke KfW, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH. Rok otplate je 15 godina i 4 godine grace perioda.

 Izgradnja HE ¨Janjići¨, protočne pribranske elektrane instalirane snage 13,3 MW i godišnje proizvodnje 68 GWh, planirana je na rijeci Bosni, na području Općine Zenica.

Električna energija proizvedena u HE ¨Janjići¨ imaće karakter čiste energije i predstavljati  doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija.

HE ¨Janjići ¨ je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom.

Osim zapošljavanja domaće građevinske operative, lokalna zajednica će putem naplate dijela koncesione naknade i ostalih naknada, dobiti  redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture.

Vlada FBiH donijela je Odluku o dodjeli koncesije i visini koncesione naknade za izgradnju HE ¨Janjići¨. Za koncesiju je utvrđena jednokratna novčana naknada od 1.572.096 konvertibilnih maraka (bez PDV-a), odnosno u visini 2,27 posto ukupne investicione vrijednosti projekta HE “Janjići”, a koja treba biti uplaćena 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji. Godišnja/tekuća koncesiona naknada iznosi od 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije i pomoćnih usluga iz HE (bez PDV-a) i ne može bili manja od 1,5 posto od projektiranog godišnjeg prihoda.

Ukupna vrijednost projekta je 72,2  miliona KM. Izgradnja HE ¨Janjići¨ biće finansirana iz kredita i sredstava JP Elektroprivreda BiH.