117 hektara PK Šikulje pod vodom, štete milionske

Dr.Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, u pratnji Envera Omazića, direktora Rudnika” Kreka”, obišli su površinski kop “Šikulje” rudnika Kreka. Na licu mjesta sagladali su ogromne štete nanijete ovom privrednom društvu. Također, razgovarali su o narednim aktivnostima neophodnim za saniranje posljedica poplava.

 „Ukoliko kažem da na PK „Šikulje“ količina vode odgovara jednoj  četvrtini jezera Modrac ,onda je jasno o kakvoj se katastrofi radi i kakve su štete. 117 hektara PK „Šikulje“ je pod vodom, mašine su pod vodom. Srećom ljudskih žrtava nije bilo. 800 rudara trenutno ne radi i rudnik neće biti u funkciji u narednih nekoliko mjeseci“ kazao je dr. Grabovica.
Generalni direktor Elektroprivrede BiH naglašava da je trenutno najhitnija nabavka  crpnih –vodnih  pumpi, i na rješavnju ovog problema radi se sa srodnim kompanijama iz okruženja.
„Naravno, Elektroprivreda BiH finansijski će  pomoći rudniku da prevaziđe ove probleme . Rudari neće ostati bez plate, izjavio je dr. Elvedin Grabovica,  generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Enver Omazić, direktor Rudnika „Kreka“ kazao je da   direktne štete na  PK „Šikulje“  iznose od 7 do 10 miliona KM, a indirektne oko 20 miliona KM.
“ U ovom trenutku potrebna nam je pomoć svih nivoa vlasti, koncerna Elektroprivrede BiH  i poslovnih partnera, a naročito, u nabavci rezervnih dijelova za mašine koje su oštećene u poplavama.“

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju sa članovima Uprave Rudnika „Kreka“ razgovarali su o situaciji u drugim Krekinim  rudnicima i  nastavku kontinuirane proizvodnje.