Uposlenici JP Elektroprivreda BiH na putu ka Srebrenici u znak sjećanja na stradale žrtve

Oko 5.000 učesnika ovogodišnjeg ¨Marša mira¨ krenulo je 8. jula iz Nezuka kod Sapne ka Srebrenici, kako bi pješačeći stazom dugom oko 100 kilometara oživjeli sjećanje na kolonu smrti koja se u julu 1995. godine iz Srebrenice probijala prema ovom mjestu. U koloni dugoj nekoliko kilometara je i 36 uposlenika Elektroprivrede BiH, od čega 31 uposlenik iz TE ¨Tuzla¨ i pet uposlenika iz HE na Neretvi.

 Prvog dana ¨Marša mira¨  kolona se kreće ka Crnom Vrhu i dalje preko zvorničkih sela ka mjestu  Kamenice, gdje će  prenoćiti.  Svaka od etapa  puta koji će trajati tri dana, duga je između 25 i 30 kilometara. 

 

Prije dolaska do odredišta  u Potočarima,  gdje će  prisustvovati kolektivnoj dženazi nevino stradalih Bošnjaka, učesnici marša će obići  stratišta gdje su vršene masovne egzekucije Srebreničana i brojne  masovne grobnice.

 

 Učesnici ovogodišnjeg ¨Marša mira¨ na put su krenuli  sa preživjelim učesnicima proboja, Bosancima i Hercegovcima iz svih krajeva BiH i svijeta, ali i brojnim stranim državljanima koji  na ovaj način žele da odaju počast žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.