Sutra komemoracija i dženaza poginulim rudarima - Evakuacija Fejze Isakovića u toku

Komemoracija i dženaza rudarima poginulim u jami Raspotočje RMU „Zenica,“ Hajrudinu Bradaracu, Mehemedu Dizdareviću, Mehmedaliji Haliloviću i Fahiru Halaću,biće obavljene sutra, 8.septembra 2014. godine u Zenici. Komemoracija će sa početkom u 11 sati biti održana u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Zajednička dženaza biće klanjana na platou Kamberovića polja u 14 sati. Rudari će biti ukopani na mjesnim mezarjima u Vrseljima, Poratju i Prašnicama. Ekipe još uvijek radi na evakuaciji petog stradalog rudara, Fejze Isakovića.

U jami Raspotočje bila su zarobljena 34 rudara, koji su  nakon gorskog udara u četvrtak 4.septembra 2014. godine, ostali na 800 metara dubine. U petak je iz jame evakuisano 29 rudara. Nažalost, gorski udar nisu preživjeli Fahir Halać, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac  i Mehmedalija Halilović. U jami Raspotočje još uvijek se traga za petim rudarom Fejzom Isakovićem. Potraga je otežana zbog prisutnosti metana u jami.
Zbog rudarske nesreće u jami Raspotočje, RMU “Zenica”,  Vlada FBiH proglasila je ponedjeljak, 08.septembra 2014.godine, Danom žalosti na području cijele Federacije BiH.