Obavljen posljednji ispraćaj rudara poginulih u jami Raspotočje

Zenica se oprostila od pet rudara stradalih u teškoj rudarskoj nesreći u jami Raspotočje, koja se dogodila uslijed gorskog udara 04.09.2014.godine. Posljednji ispraćaj za rudare Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Hajrudina Bradarca, Fahira Halača i Fejzu Isakovića započeo je komemorativnim skupom u Bosanskom narodnom pozorištu, kojem je prisustvovao veliki broj članova porodica, komorata, prijatelja, građana i brojnih delegacija.

Prisutnima su se obratili direktor RMU „Zenica“ Esad Čivić, Mehmed Oruč predsjednik Sindikata RMU „Zenica“, Sinan Husić  predsjednik Sindikata rudara FBiH, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Husein Smajlović načelnik Općine Zenica, Erdal Trhulj ministar energije, rudarstva i industrije  i Nermin Nikšić premijer Federacije BiH.


Na komemoraciji je odata  počast stradalim  rudarima, izjavljena su saučešća i upućene poruke teške boli zbog gubitka koje su pogibijom rudara pretrpjele porodice i RMU „Zenica“. Poručeno je da ostaje trajna obaveza pružanja pomoći  porodicama  poginulih rudara, u kojima je bez očeva ostalo 11 djece.

Zajednička dženaza klanjana je na platou Kamberović Polje, nakon čega su obavljeni pojedinačni ukopi na  mjesnim mezajrima. Mehmedalija Halilović i Mehemed Dizdarević ukopani su na  mezarju Vrselje, Fejzo Isaković na mezarju Ponirak, Fahir Halać na mezarju Poratje i Hajrudin Bradarac na mezarju Prašnice.