HE „Vranduk“ - Produžen rok za dostavu konačnih ponuda

Na zahtjev kompanija i konzorcija pretkvalifikovanih u prvoj fazi Međunarodnog javnog poziva (tendera) za izgradnju HE „Vranduk“ i preporuka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB), rok za dostavu konačnih ponuda produžen je do 11.11.2014.godine. Prvobitni rok za dostavu i otvaranje ponuda bio je 07.10.2014.godine.

Uprava Elektroprivrede BiH, poštujući zahtjeve pretkvalifikovanih konzorcija i kompanija za produženje roka kojima potvrđuju zainteresovanost za prioritetni hidroenergetski objekat Elektroprivrede BiH, njegovu kompleksnost  i ozbiljnost u pristupu istom, te preporuke EBRD-a i EIB-a, odluku o produženju roka za dostavu konačnih ponuda donijela je i kako bi bilo izbjegnuto svako eventualno korištenje ovog značajnog projekta u predizborne svrhe.

HE „Vranduk“ prvi je hidroenergetski projekat koji se realizuje u posljednjih 30 godina i njegovo korištenje u dnevno političke svrhe, uz moguće političko interesno plasiranje neistinitih informacija, projektu od važnosti za cjelokupnu privredu BiH može nanijeti štetu s posljedicama koje bi neminovno imale odraz i izvan okvira djelovanja Elektroprivrede BiH.

Traženje dodatnog vremena za pripremu konačnih ponuda za Međunarodni javni poziv (tender) koji podrazumijeva projektovanje, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izgradnju  ispitivanje i puštanje u rad HE „Vranduk“, potvrda je i visokog stepena profesionalizma stručnog tima Elektroprivrede BiH u pripremi tenderske dokumentacije i izvršenju zadataka za početak izgradnje prve hidroelektrane na rijeci Bosni.

U prvoj fazi Međunarodnog poziva (tendera) za izgradnju HE „Vranduk“, kvalifikovane su:
1. Cooperativa Muratori & Cementisti - C.M.C. DI RAVENNA, Italija
2. Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. Turska
3. Konzorcijum- RIKO d.o.o. – Slovenija i EURO ASFALT d.o.o  SARAJEVO, BiH
4. China International Water & Electric Corp. (CWE), Kina
5. CENGİZ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Turska
6. JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport
7. DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED, Kina

Međunarodni javni poziv za izgradnju HE „Vranduk“, realizuje se prema procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, koje izgradnju  Hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona Eura.