Investicija JP EPBiH - U RMU ¨Zenica¨ od danas u funkciji manevarska dizel lokomotiva

U RMU ¨Zenica¨, 13. februara 2015. godine, puštena je u rad manevarska dizel lokomotiva, nabavljena sredstvima JP Elektroprivreda BiH, u okviru procesa dokapitalizacije Rudnika. Vrijednost investicije je 939.500 KM bez PDV–a.

Nova lokomotiva MDD 3-00 sa dva Caterpillar dizel motora CAT C6.6 ACERT ukupne snage 300 kW, zamijeniće dosadašnju manevarsku parnu lokomotivu.

Manevarska dizel lokomotiva omogučiće pouzdaniji transport uglja, povećati kapacitet i stepen pouzdanosti tehnološkog procesa te smanjiti troškove i vrijeme održavanja.

Ukupna vrijednost  realizovanih investicija JP Elektrorpivreda BiH  u RMU ¨Zenica¨ iznosi 23,5 miliona KM, od ukupno planiranih 25,5 miliona.  

Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju govoreći o novim ulaganjima JP Elektroprivreda BiH u RMU ¨Zenica¨,  izjavio je da su s ciljem unaprijeđenja uslova rada u zeničkom rudniku u narednom periodu planirana nova sredstava za radove u jami Raspotočje i nabavka širokog čela vrijednosti 19,5 miliona KM.¨

S obzirom na to da je parna lokomotiva koja je do sada bila u funkciji, emitovala određenu količinu dimnih plinova,  JP Elektroprivreda BiH uvažavajući potrebe RMU Zenica i zahtjeve lokalne zajednice, realizovala je nabavku dizel lokomotive, čime će biti  smanjen negativan uticaj na okolinu.

Esad Čivić, direktor RMU ¨Zenica¨ istakao je da će ova investicija za RMU Zenica imati puni značaj  nakon nabavke i ugradnje širokog čela u jami Raspotočje kada se očekuje znatnije povećanje proizvodnje uglja.

Proizvođač lokomotive je Express – Service OOD Bugarska, a isporučilac KATIRE BH d.o.o. Sarajevo.

Svečanosti u RMU Zenica prisustvovali su predstavnici JP Elektroprivreda BiH, RMU ¨Zenica¨ te  zvaničnici općine Zenica.

Zenica, 13.02.2015.