Odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

U organizaciji SEER -a FBiH i Sindikata SO Direkcija uposlenici Direkcije Elektroprivrede BiH posjetili su 30.maja 2015. godine, Memorijalni centar u Potočarima gdje su polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast žrtvama najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 

Nakon obilaska Memorijalnog centra upriličen je odlazak u Spomen-sobu, muzejski prostor, koji se nalazi u bivšem štabu nizozemskog bataljona (DUTCHBAT) UN-a u Potočarima. Tom prilikom prikazan je dokumentarni film koji prati događaje od proglašenja UN – ove zaštićene zone do ulaska vojske RS u Srebrenicu i ubijanja više od 8.372 civila Bošnjaka.

Prema posljednjim podacima, od 8.372 registrovane nestale osobe s područja Srebrenice i Žepe, do sad su ekshumirani posmrtni ostaci njih 7.057

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija prostor Srebrenice  u kojem se tada nalazilo više od 50.000 ljudi stavljen je pod zaštitu međunarodnih snaga UNPROFOR-a.

 

Iako su Ujedinjene nacije formalno štitile Srebrenicu, u "zaštićenoj zoni" Bošnjaci su svakodnevno ubijani od granata koje su srpske jedinice upućivale na grad. Stalna glad je obilježila život u Srebrenici sve do kraja juna 1995. godine, kada su započeli iznenadni i žestoki napadi na grad, koji će rezultirati genocidom na Bošnjacima i najvećim masakrom u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.