HE ¨Una Kostela¨: Program prijateljskog okruženja EPBiH i grada Bihaća

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, potpisali su 6. jula 2015. godine, u Bihaću, ugovor o realizaciji Programa prijateljskog okruženja s ciljem rekonstrukcije i proširenja HE ¨Una Kostela¨ u okviru kojeg će u prvoj fazi sa 500.000,00 KM biti sufinansiran Projekat rekonstrukcije mosta preko rijeke Une, putem kojeg se sa magistralnog puta M14 pristupa naseljima Kostela i Brekovica i postrojenju HE ¨Una Kostela¨.

 

Rekonstrukcijom mosta biće omogućeno normalno funkcionisanje saobraćaja prema jednoj od najvećih mjesnih zajednica u gradu Bihaću.

 

Programom prijateljskog okruženja izražene su zajedničke namjere uspostavljanja partnerskih odnosa između grada Bihaća i JP Elektroprivrede BiH s ciljem unapređenja uslova života i izgradnje infrstrukturnih objekata na području koje gravitira  HE ¨Una Kostela¨.

Kroz projekat rekonstrukcije i proširenje HE  ¨Una Kostela¨  prosječna godišnja proizvodnja od  50 GWh biće povećana za dodatnih 21 GWh.

Nastavak rekonstrukcije i planirano proširenje  HE ¨Una Kostela¨  je značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu, kao i problema u vezi sa oscilacijama napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu na području Kantona.

Elektroprivredi BiH je s ciljem rekonstrukcije i proširenja HE ¨Una Kostela¨,  Evropska banka za obnovu i razvoj  (EBRD) odobrila korporativni kredit u iznosu devet miliona Eura dok su ukupna planirana ulaganja 14 miliona Eura.

HE ¨Una Kostela¨ je u pogonu od 1954. godine. Postojeći most izgrađen je 1985. godine u okviru projekta rekonstrukcije elektrane.