Obilježena prva godišnjica stradanja rudara u jami Raspotočje RMU ¨Zenica¨

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim obraćanjima, u RMU ¨Zenica¨ je obilježena prva godišnjica od rudarske nesreće u jami Raspotočje u kojoj je poginulo pet rudara - Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković.

 Podsjećajući prisutne na 4. septembar 2014. godine i tešku tragediju u jami Raspotočje, Esad Čivić, direktor RMU ¨Zenica¨  je istakao da je Rudnik u protekloj godini bio na usluzi porodicama i podsjetio prisutne da se odnos prema rudarskoj djeci ne smije pogoršati.

Prije godinu dana,  4.septembra  2014. godine, nakon gorskog udara koji se dogodio u drugoj smjeni u jami Raspotočje RMU ¨Zenica,  ostala su zarobljena 34 komorata.

Nakon danonoćnih pokušaja spasilačkih ekipa da dopru do njih, pet rudara RMU ¨Zenica¨ nije dočekalo evakuaciju.

Obilježavanju godišnje pogibije zeničkih rudara prisustvovali su članovi porodica stradalih, rudari RMU ¨Zenica, predstavnici Federalnog sindikata rudara, gradskih vlasti itd.

U ime Elektroprivrede BiH obilježavanju godišnjice pogibije pet zeničkih rudara prisustvovao je dr. Nevad Ikanović, v.d. izvršni direktor za proizvodnju.