Četiri poginula i dva povrijeđena rudara u rudarskoj nesreći u jami Begići - Bištrani

Muhamed Sarač, rođen 1968. godine, Nermin Mušija, rođen 1977. godine, Mijo Stojčić, rođen 1976. godine i Sejad Gađun, rođen 1971. godine, poginuli su u nesreći koja se desila jedan sat poslije ponoći, 13. oktobra 2015. godine, u trećoj smjeni u jami Begići - Bištrani Rudnika mrkog uglja ¨Kakanj¨. Poginuli komorati su bili zaposleni na radnim mjestima utovarivači.

 

U nesreći su povrijeđeni rudari Haris Mušija, rođen 1972. godine, zaposlen na radnom mjestu nadzornik i Džemal Ibrahimspahić rođen 1980. godine, zaposlen na radnom mjestu utovarivač. Povrijeđeni rudari su van životne opasnosti.

 

 

 

 

 

Nakon obavljenog uviđaja, Ferid Osmanović federalni rudarski inspektor je kazao da u ovom trenutku ne može govoriti o uzroku nesreće, naglašavajući da je izvor nesreće obrušavanje neposredne krovine na  rudare u radnom prostoru na dubini oko 105 metara.

 

 

Nesreća se dogodila u trenutku dok su vršene pripreme prostorije za montiranje trafostanice.

 

Nakon nesreće RMU ¨Kakanj¨ su posjetili Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Bajazit Jašarević, v.d. generalni  direktor Elektroprivrede BiH i Nevad Ikanović, v.d. izvršni direktor za proizvodnju.