BiH se oprostila od poginulih rudara RMU ¨Kakanj¨

U Domu kulture u Kaknju 15. oktobra 2015. godine, održana je komemoracija Muhamedu Saraču, Nerminu Mušiji, Miji Stojčiću i Sejadu Gađunu, rudarima poginulim u nesreći u jami Begići - Bištrani Rudnika mrkog uglja ¨Kakanj¨.

 

U ime JP Elektroprivreda BiH i RMU ¨Kakanj¨, članovima porodica poginulih i rudarima obratio se Kasim Alajbegović, v.d. direktor Rudnika.

Govoreći o teškoj tragediji koja je zadesila RMU ¨Kakanj¨, Alajbegović je ponovio rudarski zavjet da djeca poginulih rudara, nikada neće biti  sama i prepuštena sebi: ¨ Kakanjski rudari i uprave kakanjskog Rudnika, preuzimale su i ispunjavale zavjete date poslije katastrofa i pogibija koje su pratile eksploataciju uglja u Kaknju. Svi mi znamo da su uz pomoć šire društvene zajednice i pomoć Rudnika, djeca poginulih rudara završavala škole i postajali kako vrsni majstori tako i cjenjeni inženjeri, ekonomisti, pravnici, ljekari, profesori... Sve ćemo učiniti da i ova djeca imaju takav životni put. Ova nesreća je kao i svaka druga - ozbiljno upozorenje i iz nje treba izvući pouke.¨   - istakao je v.d.direktor RMU ¨Kakanj¨.

Od nastradalih komorata prigodnim obraćanjima su se oprostili Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, Marinko Čavara, predsjednik FBiH, Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj, Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH i Nijaz Begić, predsjednik Sindikata RMU ¨Kakanj¨.

Kolektivna dženaza Muhamedu Saraču, Nerminu Mušiji i Sejadu Gađunu u prisustvu nekoliko hiljada građana BiH, klanjana je ispred Čaršijske džamiji u Kaknju, nakon čega su rudari ukopani na mezarjima u naseljima Ričica, Veliki Trnovci i Gornji Lučani.

Sahrana Mije Stojčića biće obavljen u petak, 16. oktobra na mjesnom groblju u naselju Ratanj.