Održan Regionalni energetski forum Tuzla

Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, govorio je na Regionalnom energetskom forumu u Tuzli o aktuelnim pitanjima u elektroenergetskom sektoru, s naglaskom na funkcioniranje regionalnog tržišta električne energije i mogućnostima za plasman viškova električne energije koju proizvodi JP Elektroprivreda BiH

Stručno-poslovni skup Regionalni energetski forum Tuzla – REF 2016. održan je 26. i 27. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Forum se održava jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem renomirani stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i država regiona diskutuju o aktuelnim temama u oblasti energetskih politika, primjene novih tehnologija, kao i pravcima razvoja energetike uopšte.

Ovogodišnji Forum bavio se primarno aktuelnim pitanjima uspostave regionalnog tržišta električne energije. Pored toga, dekarbonizacija elektroenergetskog sektora jugoistočne Evrope bila  je tema u okviru koje su učesnici Foruma diskutovali o korištenju obnovljivih izvora energije, prvestveno energije vjetra, politikama razvoja i već stečenim iskustvima u susjednim državama.

Forumu su prisustvovali predstavnici nadležnih državnih i entitetskih ministarstava, regulatornih institucija, predstavnika Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča, Vlade TK, relevantnih bosanskohercegovačkih i međunarodnih privrednih subjekata i akademske zajednice.

 Sarajevo, 27.04.2016.