Otvoreno gradilište HE ¨Vranduk¨

Svečanim otvorenjem gradilišta HE ¨Vranduk¨, 08.septembra 2016. godine, zvanično su počeli radovi na izgradnji prve hidroelektrane u sistemu JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u poslijeratnom periodu.

 Govoreći o značaju izgradnje novih objekata, dr. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije je rekao da je predstojeći  petogodišnji investicioni ciklus EPBiH, vrijedan dvije milijarde KM, doprinos ekonomskom rastu društva koji prevazilazi interes samog elektroenergetskog sektora.

Investicioni ciklus koji proizilazi iz odluka Vlade FBiH je pokretačka snaga privrede i važan doprinos unapređenju života ne samo lokalnih zajednica već ozdravljenju bh. ekonomije u cjelini, rekao je dr. Salkić.

 

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zvanično proglasivši početak radova, istakao je  da je  izgradnja HE ¨Vranduk¨, samo jedan u nizu projekata koji će BiH pretvoriti u veliko gradilište,  rekavši da će naredna godina biti obilježena masovnom izgradnjom infrastrukture.

 

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je ukazao na evropski put BiH pri čemu su ovakve investicije u obnovljive izvore energije ono što Evropska unija i nalaže dok je Fadil Novalić, premijer FBiH istakao energetsku neovisnost kao zvaničnu strategiju Vlade FBiH.

 

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH je govorio o važnosti ispunjavanja zahtjeva Energetske zajednice u pogledu korištenja obnovljivih izvora energije, ,osvrnuvši se na nedovoljnu iskorištenost potencijala bh. rijeka. 

 

HE ¨Vranduk¨ instalisane snage 19,6 MW će proizvoditi 100 GWh električne energije godišnje, čime će biti povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije CO2.  

 

HE ¨Vranduk¨ se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH  i kreditima  Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Hidroelektranu će graditi Joint Venture  STRABAG  AG Austrija i Končar-inžinjering za energetiku i transport d.d. Hrvatska (KONČAR - KET).

 

Ugovor po sistemu ¨ključ u ruke¨ koji je 08.januara 2016. godine,  potpisan u Sarajevu  obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja. Završetak radova je planiran 11. novembra 2019. godine.

U toku eksploatacije objekta, prilivom sredstava po osnovu ugovorene godišnje koncesione naknade, vodnih doprinosa i poreza na dobit u budžet Federacije BiH i njihovom raspodjelom, poboljšaće se finansijska osnova za razvoj lokalne i šire društvene zajednice.

 

JP Elektroprivreda BiH kroz Program prijateljskog okruženja je finansirala veliki broj projekata iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže i sporta u mjesnim zajednicama koje se nalaze u neposrednoj blizini lokacije HE ¨Vranduk¨.