ETI Sarajevo d.o.o. - povećanje proizvodnje, zaposlenosti, izvoza, ulaganja u proizvodne pogone

Društvo ETI Sarajevo d.o.o. član Koncerna EPBiH, u 2015.godini proizvelo je 1.211.359 artikala, što je u poređenju sa 309.163 proizvedenih jedinica u 2000.godini, kada je Društvo osnovano, pokazatelj značajnog rasta. Podatak da je u proteklih 16 godina postojanja u proizvodne pogone investirano 565.828 KM, od toga 272.954 KM u 2016.godini, potvrđuje da je proizvodna funkcija strateško opredjeljnje Društva ETI Sarajevo d.o.o.

 Realizovane investicije rezultirale su znatno boljom produktivnošću te značajnom uštedom s obzirom na pokretanje  proizvodnje plastičnih dijelova za instalacione otklopnike ETIMAT6 i njihov plasman na tržištu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova. U toku 2016.godine,  proizvedeno je i prodato  cca 1.350.000 komada.

Da je proizvodna funkcija ETI Sarajevo d.o.o  strateško opredjeljenje dokazuje i  činjenica da je broj zaposlenih u proizvodnji u 2000. godini bio 14 od ukupno 20 uposlenika,  a u 2016. godini je taj broj 42, a ukupan broj zaposlenih 52.  

Društvo ETI Sarajevo d.o.o. je nastalo kao rezultat pojedinačnih interesa osnivača ETI d.d. Izlake, Republika Slovenija sa vlasnički udjelom 51% i JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo uz udio u vlasništvu  49%. Interes većinskog osnivača ETI d.d. se ogledao u formiranju »kćerke« kompanije koja će omogućiti kvalitetnije pokrivanje tržišta i lakši plasman svojih proizvoda, te ostvarenju dijela dobiti od poslovanja Društva.

JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo je svoj interes kod donošenja odluke za  ulaganje sredstava u osnivanje Društva, prepoznala prvenstveno u nabavci jeftinijih proizvoda, skraćenju roka nabavke proizvoda, zapošljavanju određenog broja radnika procesom diverzifikacije, te ostvarenju dijela dobiti od poslovanja Društva.
 
Tokom 16 godina postojanja Društvo ETI Sarajevo d.o.o izraslo je u respektabilnu kompaniju koja posluje uspješno na zadovoljstvo i osnivača i zaposlenika. Kvalitet proizvoda Društvu je obezbjedio značajno mjesto na tržištu posebno u BiH uz prepoznavanje Društva ETI kao domaćeg proizvođača i poštivanje napora osnivača usmjerenih na dalje povećanje obima proizvodnje.

Potvrda stabilnosti i uspješnosti je i nedavno dobijeni Certifikat bonitetske uspješnosti  dodijeljen od strane kompanija LRC iz Sarajeva na osnovu stručne analize finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara.