Otežano snabdijevanje električnom energijom

Nevrijeme i teški snježni nanosi su od sinoć prouzrokovali veći broj kvarova na elektroenergetskoj mreži Elektroprivrede BiH. Na području Tuzlanskog kantona bez snabdijevanja električnom energijom je više od 16 hiljada krajnjih kupaca u općinama Kladanj, Živinice, Srebrenik, Kalesija, Gračanica i gradu Tuzla, a zbog prekida u napajanju 10 kV dalekovoda.

 Bez električne energije je 8.415 kupaca na području Srednjobosanskog kantona, u općinama Travnik, Novi Travnik, Bugojno, Gornji Vakuf, Vitez i Fojnica.

U Zeničko-dobojskom kantonu bez napona su kompletna područja Zavidovića i Vozuće. Teška situacija je i u Varešu gdje je bez napajanja 51 trafo stanica, Maglaju 45 i Kaknju  61 trafostanica. Bez napona su i 122 trafo stanice u Zenici i  37 u Visokom.

Veći broj kvarova evidentiran je i na području Kantona Sarajevo. Bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su područja koja se snabdijevaju preko dalekovoda:
Rakovica, Tarčin do Bradine, Blažuj-Ilijaš, Nišići-Vareš,Ilijaš-Podlugovi-Bioča, dio Semizovca,  Nišići-Crna rijeka i Srednje, Nahorevo, te naselja Dobroševići, Bojnik, Crnotina, Rječica, Mihaljevići i Kakrinje.

Na više mjesta u Sarajevskom kantonu  pali su nadzemni vodiči, te stoga iz Elektrodistribucije Sarajevo upućuju apel građanima da odmah pozovu Informativni centar na besplatni telefon 080 020 133 i da, do dolaska elektromonterske ekipe, obrate pažnju da niko ne prilazi vodičima koji su vjerovatno pod naponom.

Zbog prekida u napajanju 10 kV dalekovoda, u Hercegovačko- neretvanskom kantonu bez električne energije  je 2931 kupac na području Konjica i Jablanice.

Sve raspoložive elektromonterske ekipe Elektroprivrede BiH su angažovane i otklanjanje kvarova je u toku.