Trening o poslovnim i modelima finansiranja u okviru Horizon 2020 projekta CoolHeating

Tokom maja 2017. godine, u Elektroprivredi BiH su održane dvije radionice o temi poslovnih i modela finansiranja sistema daljinskog grijanja na bazi obnovljivih izvora energije, u okviru Horizon 2020 projekta CoolHeating, u kojem učestvuje i EPBiH

Radionici su prisustvovali različiti eksperti iz oblasti daljinskog grijanja i obnovljivih izvora energije, s ciljem razmjene iskustava i prenošenja znanja o mogućnostima realizacije ovakvih projekata uz predstavljene opcije finansiranja.

Prezentiran je ekonomski alat, razvijen za potrebe izrade proračuna finansijske isplativosti realizacije projekata daljinskog grijanja, kao i priručnik s ciljem pomoći investitorima pri razvoju ovakvih projekata u BiH. Ekonomski alat je besplatno dostupan na web stranici http://www.coolheating.eu.

Radionici su prisustvovali predstavnici primjera dobre prakse iz Austrije, kao i predstavnici primjera dobre prakse iz BiH.

Predstavljene su i mogućnosti finansiranja ovakvih projekata putem grant sredstava ili revolving  Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Razvojna banka FBiH je predstavila svoje kreditne linije namijenjene za ovakve projekte. Direktor Ureda KfW u BiH,  Mattias Smidt-Rosen pozdravio je inicijativu EPBiH i aktivnosti koje se rade u okviru ovog projekta, te naglasio da će KfW Banka u budućnosti imati posebne linije za kreditiranje projekata iz oblasti energetske efikasnosti.