Investicija EPBiH - Široko čelo za jamu Raspotočje

U jami Raspotočje RMU ¨Zenica¨, u povodu Dana Koncerna EPBiH, 25. septembra 2017. godine, u rad je pušten širokočelni mehanizovani kompleks sa transportnim sistemom, mašinom za izradu jamskih prostorija i grabuljastim transporterom. Ukupna vrijednost investicije Elektroprivrede BiH viša je od 30 miliona KM.

 Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH govorio je o važnost kvalitetnog rudarskog sektora za održivost i budućnost elektroenergetskog sistem, istakavši da je uz proizvodnju uglja u sigurnim i modernizovanim uslovima rada veoma bitno osigurati pozitivno poslovanje rudnika Koncerna.

U jami Raspotočje ostvarena je proizvodnja 1.100 tona uglja dnevno, što je od 1991. godine najbolja proizvodnja zeničkog rudnika.

Investiranjem su stvoreni uslovi za godišnju proizvodnju oko 380.000 tona, rekao je Nevad Ikanović, izvršni direktora za proizvodnju navodeći podatak da je u rudnicima Koncerna proizvodnja uglja u periodu od 1. januara do 31.augusta 2017. godine,  veća za 11,46 procenta u odnosu na isti period 2016.godine, a za čak 688.817 tona veća od proizvodnje u 2015.godini za isti period.

Proizvodnja u prvih osam mjeseci ove godine, uz proizvodnju u 2012. godini, najveća je ostvarena proizvodnja uglja u rudnicima Koncerna.
Za Elektroprivredu BiH nabavka širokog čela je jedan od najznačajnijih projekata u procesu dokapitalizacije rudnika jer predstavlja značajno unapređenje humanizacija rada  i povećanje stepena sigurnosti rudara.

Zahvaljujući  širokočelnom kompleksu i pratećoj opremi, pogon Raspotočje proizvodiće više od 50 posto ukupne planirane proizvodnje uglja u Rudniku Zenica.

Investicije  JP Elektroprivreda BiH u RMU „Zenica“ po osnovu dokapitalizacije ulaganjem iznosile su 69,631 miliona KM od čega je ugovoreno 66,092 miliona KM, kazao je Nevzet Vrškić, direktor rudnika. 

Realizacijom ovog projekta, Elektroprivreda BiH je ispunila obaveze na poboljšanju uslova rada u jami Raspotočje preuzete nakon nesreće u kojoj je 04.septembra 2014.godine, život izgubilo 5 rudara, a više od 30 povrijeđeno.

Zvaničnom puštanju u rad širokočelnog mehanizovanog kompleksa prisustvovali su predstavnici Vlade FBiH i Zeničko-dobojskog kantona, članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH i rudnika u sastavu Koncerna.

Sarajevo, 25.09.2017.