Granskim kolektivnim ugovorom osigurana prava 7.000 radnika

Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede, kojim su zaštićena postojeća prava 7.000 radnika u elektroenergetskom sektoru FBiH, potpisan je 12.aprila 2018. godine u Mostaru.

 Ugovor na razdoblje od dvije godine, potpisali su u ime Vlade Federacije, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić i predsjednik Nezavisnog sindikata Elektroprivrede HZHB Dubravko Pervan.

 Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom kojim su regulisana prava i obaveze zaposlenih u elektroenergetskom sektoru.

 
 Predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić  kazao je da je  vraćen dio prava koji su radnici Elektroprivrede BiH izgubili 2016. godine, te da su uvedeni zaštitni mehanizmi koji garantuju  da primanja radnika Elektroprivrede BiH ne mogu biti manja u odnosu na postojeća u slučaju uvođenja novih poreza.

 Prethodno je potpisan i Kolektivni ugovor u sektoru rudarstva kojim je  obuhvaćeno 12.000 radnih mjesta. „Granskim kolektivnim ugovorom osigurali smo stabilnost i sigurnost u ovim sektorima u naredne dvije godine.“ – rekao  je ministar Džindić.

 Ugovor je potpisan na razdoblje od dvije godine, a stupa na snagu u julu 2018. godine, nakon što istekne postojeći.