Sporazum o sufinasiranju Idejnog projekta Toplovod Kakanj-Sarajevo

U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, 07.maja 2018.godine, Bajazit Jašarević, generalni direktor, dr.sc. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije i dr.sci.oec Fuad Čibukčić, direktor Fond za zaštitu okoliša FBiH potpisali su Sporazum o sufinansiranju izrade Idejnog projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz TE ¨Kakanj¨ područja do/i Sarajeva.

 

Idejnom projektu je prethodila „Studija opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“ u okviru koje je provedena detaljna analiza opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE ¨Kakanj¨ područja do/i Sarajevo, uključujući sve okolinske aspekte i analizu rizika projekta s obzirom na zahtjeve i sigurnost snabdijevanja električnom i toplinskom energijom. 
 

 

 Projekat snabdijevanja toplinskom energijom područja do/i Sarajeva iz TE ¨Kakanj¨omogučiće pouzdano, sigurno i stabilno snabdijevanje toplinskom energijom područja do/i glavnog grada na bazi domaćih energetskih resursa te neovisnost od uvoznog gasa.

Cilj projekta je značajno smanjenje emisija CO2, NOx i SO2, poboljšanje kvaliteta zraka, poboljšanje visokoefikasne kogeneracije, te stvaranje uslova za provođenje odredbi iz Direktive Evropske unije o energetskoj efikasnosti.
Korištenje toplinske energije stvara mogućnost optimizacije troškovne efikasnosti za grijanje, nižu cijenu, ostvarenje visokoefikasne kogeneracije, uštedu primarne energije u gradovima i što je posebno važno neovisnost grada i njegovih stanovnika od uvoznog gasa. 

Fond za zaštitu okoliša na osnovu odobrenja Vlade FBiH učestvuje u  sufinansiranju izrade Idejnog projekta sa 500.000,00 KM.

Elektroprivreda BiH i Fond za zaštitu okoliša FBiH u omjeru 50 procenata sufinansirali su i  izradu „Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“, vrijednosti 526.500,00 KM.  

Ukupni investicioni troškovi za izgradnju vrelovoda za snadbijevanje toplinskom energijom iz TE „Kakanj“  područja do/i Sarajevo, prema rezultatima Studije  iznose cca 230 miliona KM.

Potpisivanju Sporazuma su prisustvovali i Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Enver Merdić, direktor TE Kakanj i Pero Goluža, predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH.