EPBiH prva po ukupnom prihodu i investicijama gotovinskog toka

U okviru projekta „100 najvećih u Bosni i Hercegovini “, koji realiziraju Poslovne novine, obavljeno je rangiranje najuspješnijih kompanija u BiH po kojem je JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo u kategoriji velikih kompanija treću godinu u nizu zauzela prvo mjesto po ukupnom prihodu, koji je u 2017. godini iznosio više od 1,1 milijardu KM. Elektroprivreda BiH je najuspješnija i u segmentu investicija gotovinskog toka sa iznosom ulaganja 174.563.254 KM

Priznanje je uručeno generalnom direktoru, Bajazitu Jašareviću, na svečanosti u Sarajevu.

Manifestacija je održana u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i podržana od  bonitetne kompanije LRC BIS.

Podaci su obrađeni za pravna lica iz FBiH i RS koja su nadležnim entitetskim agencijama  predala završne račune za 2017. godinu. Kompanije su rangirane po prihodu, izvozu, dobiti i investicijama gotovinskog toka. Po izvanrednim rezultatima postignutim u 2017. godini izdvojilo se njih 787. Od ukupnog broja rangiranih velikih, srednjih i malih kompanija 504 je iz FBiH, 281 iz RS, dok su dvije iz Brčko Distrikta. Ove kompanije zapošljavaju blizu 128 hiljada zaposlenika.  

Organizator je objavio podatke da je u 2017. godini, 100 najvećih kompanija u BiH ostvarilo ukupan prihod od 29,2 milijarde KM i izvezlo gotovo 6,5 milijardi KM. Ukupna dobit koju su ostvarile iznosi 1,67 milijardi KM, što je porast za 37 posto u odnosu na godinu ranije.

U odnosu na prošlu godinu na rang listama se našlo skoro 350 novih kompanija i generalno su zabilježena povećanja vrijednosti u svim ključnim parametrima.

Izbor „100 najvećih u Bosni i Hercegovini“  održava se 31 godinu. Od početka je prepoznat  kao projekat od nacionalnog značaja koji afirmiše razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

Sarajevo, 28.09.2018.