Kineski partneri ne odustaju od realizacije Bloka 7 u TE „Tuzla“

JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo i kineski Konzorcij CGGC/GEDI, oglasili su se zajedničkim saopćenjem za javnost u vezi sa realizacijom Bloka 7 u TE „Tuzla“.

U saopćenju je navedeno slijedeće: 
Povodom učestalih medijskih špekulacija o navodnom „odustajanju kineskog partnera“ od projekta izgradnje Bloka 7 450 MW u TE „Tuzla“, konzorcij kineskih kompanija China Gezhouba Group Company Ltd. i China Energy Engineering Group Guandong Electric Power Design Institute Co., Ltd i Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, obavještavaju javnost da projekat Blok 7 i dalje ima čvrstu podršku svih učesnika u pripremi njegove izgradnje i finansiranja.

Podsjećamo,  jedan od uslova za efektivnost Ugovora o izgradnji i Ugovora o finansiranju projekta, je njihovo odobrenje od strane nadležnih vlasti NR Kine i Parlamenta Federacije BiH.

Navedene ugovore nadležne vlasti NR Kine odobrile su 2017.godine, i jedno od tih odobrenja  isteklo je 17.10.2018. godine. Istek važenja jednog od odobrenja nikako ne znači odustajanje od projekta, nego potrebu za ponavljanjem procedure odobravanja pred istim organom i pod istim uslovima.  Okončanje ove procedure očekuje se u razumnom roku.

Svi učesnici u projektu izražavaju iskrenu nadu i vjerovanje da će i Parlament Federacije BiH u najskorije vrijeme razmatrati ugovore, na iste dati svoju saglasnost i time omogućiti početak najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini.