Sarajevo UNLIMITED 2018 - Zamjenski Blok 7 TE ¨Tuzla¨ nema alternativu

Zamjenski Bloka 7 u TE „Tuzla“, ima podršku svih učesnika u pripremi njegove izgradnje i finansiranja a JP Elektroprivreda BiH i konzorcij kineskih kompanija China Gezhouba Group Company Ltd. i China Energy Engineering Group Guandong Electric Power Design Institute Co., Ltd ostaju partneri u projektu, zaključak je Panela posvećenog Bloku 7 najvećoj poslijeratnoj investiciji u energetskom sektoru u BiH, održanog u okviru trećeg regionalnog foruma inovacija, poduzetništva i tehnologije Sarajevo Unlimited 2018.

 Ovom prilikom učesnici su iskazali vjerovanje da će vlasti FBiH i pored aktuelnog političkog trenutka u državi, u što skorije vrijeme dati svoju saglasnost na ponuđene ugovore i time omogućiti početak najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini.

O  aktuelnom statusu projekta i ispunjavanju zahtjeva EU u pogledu izgradnje Bloka  govorio je dr.sci.Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije. Dr Salkić je ukazao na nužnost izgradnje zamjenskog Bloka po savremenim BAT tehnologijama koji u potpunosti zadovoljava ekološke standarde EU, a čijom izgradnjom će BiH očuvati sigurnost snabdijevanja i energetsku neovisnost s obzirom na to da postojeći blokovi u skorijoj budućnosti izlaze iz pogona.

Predstavnici kineskog Konzorcij CGGC/GEDI partnera u projektu izgradnje Bloka ponovili su odlučnost Republike Kine da i pored sporosti vlasti u donošenju odluka ostanu partner u projektu.

Tarik Begić, pomoćnik federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije govoreći o ekonomsko-socijalnim aspektima podsjetio je prisutne, da je Blok 7 još 2010. godine proglašen jednim od  strateških projekata  u Federaciji BiH.

Blok 7 TE ¨Tuzla¨ i Blok 8 TE ¨Kakanj¨ dio su Energetske strategije BiH do 2035. godine koju je usvojilo Vijeće ministara BiH rekla je ovom prilikom Branka Knežević iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i ukazala na važnost ulaganja u nove proizvodne objekte, s obzirom na prirodne resurse kojim BiH raspolaže, a kako država ne bi došla u situaciju da od izvoznika postane uvoznik električne energije. 

U dijelu foruma - Project Presentation under 16+1 umbrella, zamjenski Blok 8 TE ¨Kakanj¨ kao jedan od strateških projekata EPBiH predstavio je Hasan Čaušević voditelj pripreme izgradnje Bloka 8 dok je o ekonomsko – socijalnim parametrima projekta Vrelovod Kakanj – Sarajevo govorio Almedin Skopljak, rukovodilac Sektora za pripremu izgradnje hidroelektrana.

Tema ovogodišnjeg Unlimited Foruma je inovacija i tehnološki razvoj kompetitivnih industrija u okviru zemalja članica inicijative 16+1 sa posebnim akcentom na izgradnji pametnih gradova. Forum je okupio učesnike iz Kine, zemalja Baltika i regije kao i predstavnike bh. državnih institucija, vlada i ministarstava zaduženih za razvoj, tehnologiju, privredu, nauku i inovacije, predstavnike univerziteta, korporacija, tehnoloških parkova i kreativnih hubova.

Sarajevo UNLIMITED forum trajao je od 5. do 7.novembra 2018. godine.