EPBiH i Općina Visoko: Uspješna saradnja na Projektu CoolHeating – u okviru Programa Evropske Komisije Horizon 2020

Na završnom sastanku timova Općine Visoko i JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, konzorcijalnih partnera na Projektu CoolHeating – u okviru Programa Evropske Komisije Horizon 2020, načelnica mr. sc. Amra Babić u ime Općine Visoko i prof. dr. Mustafa Musić, u ime JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, u prisustvu Tarika Begića pomoćnika federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, potpisali su Memorandum o razumijevanju za promociju sistema grijanja i hlađenja 4. generacije, što je jedna od projektnih obaveza

 Projekt CoolHeating se realizuje kao dio Programa Evropske Komisije - Horizon 2020 i pokrenut je s ciljem pružanja podrške implementaciji modularnih sistema grijanja i hlađenja na bazi obnovljivih izvora energije u zajednicama Jugoistočne Evrope.

Timovi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i Općine Visoko u okviru Projekta su provodili aktivnosti ispitivanja resursa i potencijalnih opcija, kao i jačanja kapaciteta u pripremi finansijskih i biznis rješenja, te motivisanja zajednice i građana za prihvatanje sistema daljinskog grijanja na bazi obnovljivih izvora energije.

Za Općinu Visoko koncipirano je modularno rješenje daljinskog grijanja sa toplinskim pumpama, solarnim termalnim kolektorima i sezonskim spremnikom topline, sa postojećim gasnim postrojenjima kao rezervom i za pokrivanje vršnih opterećenja.  
 
Implementacija kompletnog Projekta i puštanje u pogon očekuje u narednih 5 godina, uz godišnju proizvodnja od 20 GWh toplotne energije na bazi obnovljivih izvora energije. 

Energija proizvedena iz obnovljivih izvora biće korištena za snabdijevanje užeg gradskog stambenog područja  i javnih ustanova (škola, sportske dvorane i medicinskog centra), dok je plan da se industrijska zona i dio gradskog područja koji se nastavlja na industrijsku zonu snabdijevaju toplinskom energijom na bazi daljinskog grijanja iz kogenerativnih termoblokova TE „Kakanj“.

Projekat će biti prezentiran predstavnicima Evrospke Komisije na završnom sastanku konzorcija u Briselu 27. i 28. novembra ove godine.

JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo ostaje privržena promociji i podršci uvođenju obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grijanja i hlađenja, što je dugoročna strategija u sektoru toplinarstva/daljinskog grijanja kao jednog od portfolia kompanije.

Sarajevo, 22.11.2018.