Počeo EPBiH HACKATHON 2018 -- takmičenje studenata u razvoju softverskih rješenja

U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u toku je 24-satno takmičenje studenata visokoškolskih ustanova iz Kantona Sarajevo u izradi softverskih rješenja - „EPBiH Hackathon 2018“.

 

Na „EPBiH Hackathon 2018“ učestvuju 24 studenta sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo School of Science and Technology, International University of Sarajevo i International Burch University, organizovani u osam timova.

 

Studenti se takmiče u razvoju softvera za unaprijeđenje odnosa s kupcima putem mobilne aplikacije, smart home aplikacije, aplikacije za upravljanje energetskom efikasnošću i edukativne igrica za djecu sa temom „Upoznaj Strujića“.

 

¨EPBiH Hackathon 2018¨ je počeo u petak, 07. decembra u 9,00 sati i trajat će sve do subote, 8. decembra, kada će timovi prezentovati svoje radove i stručni žiri izabrati najbolje.  JP Elektroprivreda BiH  i Microsoft BiH  su obezbijedili prigodne poklone za autore najboljih rješenja. 

 

JP Elektroprivreda BiH na ovaj način pruža priliku mladim i inovatnim ljudima da se bliže upoznaju sa poslovnim procesima i platformama koje se koriste u kompaniji.

 

„Cilj nam je potaći mlade ljude sa univerziteta da dodatno razvijaju svoje znanje i vještine vezane za programiranje, ali istovremeno da rade na razvoju kreativnosti, poslovnih ideja i prezentacijiskih vještina, te uče kako se prevode poslovne potrebe u tehnička rješenja i proizvode“, kazala je glasnogovornica JP Elektroprivreda BiH, Midheta Kurspahić.

 

„EPBiH Hackathonu 2018“ su osmislili stručnjaci Sektora za informacione i komunikacione tehnologije (IKT) i Sektora za snabdijevanje JP Elektroprivreda BiH te stručnjaci Microsoft BiH, koji u toku takmičenja pružaju pomoć hackatimovima.

JP Elektroprivreda BiH  i kompanije Microsoft BiH ostvaruju dugogodišnju uspješnu poslovnu saradnju, istakao je Omar Krivošija, country manager Microsoft-a.

„Veliko je zadovoljstvo da smo bili u prilici da podržimo Elektroprivredu BiH pri organizaciji jednog inovativnog takmičenja za studente, koji su dobili priliku da se bliže upoznaju sa poslovnim procesima i platformama koje se koriste u Elektroprivredi BiH, iskoriste Azure kao platformu za svoja rješenja, odnosno steknu nova, praktična znanja iz industrije, te na najbolji način iskoriste prisustvo mentora koji su podržali ovo takmičenje“, dodao je Krivošija.

Proglašenje pobjednika je planirano u subotu, 08.decemtra u 14,00 sati u zgradi Direkcije JP Elektroprivreda BiH.

 „EPBiH Hackathon 2018“je prvi ovakav događaj u organizaciji  JP Elektroprivreda BiH s ciljem da postane dio tradicije.