Pobjednici EPBiH HACKATHON 2018 su Amina Aljićević, Emir Avdispahić i Muhamed Delalić

Pobjednik takmičenja EPBiH Hackaton 2018 je ekipa Build IT koju čine Amina Aljićević, Emir Avdispahić i Muhamed Delalić. Drugoplasirana je ekipa Queue u sastavu Haris Muharemović, Ajdin Garibović i Džan Kukuljac dok treće mjesto dijele timovi Brewing Java kojeg čine Haris Jašarević, Ida Bajrami, Aldin Beriša i Mehmed Tukulić i „we#“ u sastavu Ali Husić, Adin Čebić i Kemal Hrelja.

 

 „Prijavila sam se kako bih stekla novo iskustvo u radu sa novim i naprednim tehnologijama, te da steknem nova znanja i razmijenim iskustva sa studentima s drugih fakulteta i mentorima. Bilo je naporno, uspjeli smo odspavati samo četrdeset minuta, ali vrijedi, jer smo vrijeme iskoristili za pravljanje aplikacije“, kazala je Amina Aljićević, članica tima „Build IT“ koji je osvojio prvo mjesto na takmičenju i pojasnila da je tim u kom je radila zajedno sa studentima Emirom Avdispahićem i Muhamedom Delalićem sačinio aplikaciju koja će dovesti do boljeg poslovanja Elektroprivrede BiH, a uz korištenje „artificial intelligence“.

 

 Na „EPBiH Hackathon 2018“ koji je počeo 7. decembra i trajao 24 sata učestvovala su  24 studenta sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo School of Science and Technology, International University of Sarajevo i International Burch University, organizovani u sedam  timova. Studenti su se takmičili u razvoju softvera za unaprijeđenje odnosa s kupcima putem mobilne aplikacije, smart home aplikacije, aplikacije za upravljanje energetskom efikasnošću i  edukativne igrica za djecu sa temom „Upoznaj Strujića“.

 

„Hackahton 2018 je bio izazov i značajno iskustvo, što nas opredjeljuje za ponovnu organizaciju ovakvog događaja. Iznenađeni smo rješenjima koja su takmičari pripremili za samo 24 sata. Demonstrirali su znanje, vještinu, kreativnost i inventivnost, demonstrirali postupak  prevođenja poslovnih potreba u tehnička rješenja i proizvode“, istakao je Jasmin Lizde, rukovodilac Sektora za IKT JP Elektroprivreda BiH.

 

„EPBiH Hackathonu 2018“ su osmislili stručnjaci Sektora za informacione i komunikacione tehnologije (IKT) i Sektora za snabdijevanje JP Elektroprivreda BiH te stručnjaci Microsoft BiH, koji u toku takmičenja pružaju pomoć hackatimovima.

 

JP Elektroprivreda BiH na ovaj način pruža priliku mladim i inovatnim ljudima da se bliže upoznaju sa poslovnim procesima i platformama koje se koriste u kompaniji.

 

EPBiH Hackathon 2018“je prvi ovakav događaj u organizaciji  JP Elektroprivreda BiH s ciljem da postanu dio tradicije.

 

OVDJE pogledajte video prezentaciju.