Promocija novih električnih vozila i punionica za električna vozila

Sa ukupno osam čisto električnih automobila i sedam AC punionica JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, lider je u razvoju elektromobilnosti u BiH. Elektroprivreda BiH je prepoznala važnost razvoja elektromobilnosti u BiH, te je nakon prve punionice pred zgradom Direkcije u Sarajevu, instalirano novih šest AC punionica uz objekte elektrodistributivnih podružnica u gradovima Bihać, Goražde, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica.

 

Punionice su javnog karaktera i u promotivnoj fazi, punjenje je besplatno za sve vlasnike električnih vozila.

 U okviru razvoja elektromobilnosti u EPBiH,  nabavljeno je i šest novih čisto električnih automobila, čime je uz prethodno nabavljena dva, vozni park Elektroprivrede BiH bogatiji za ukupno osam čisto električnih automobila.  

 Razvojem i promocijom elektromobilnosti, Elektroprivreda BiH kao društveno odgovorna kompanija doprinosi poboljšanju kvalitete zraka i životne sredine, koji su izražen problem u gradovima BiH,  posebno tokom zimskih mjeseci.

 Mr.sci. Adnan Bosović, član tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH, je na promociji novih električnih vozila i punionica, održanoj 03.augusta 2019.godine u Direkciji JP Elektroprivreda BiH, istakao da trošak električne energije za pogon ovih vozila u prosjeku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanje je također značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

 Prednosti korištenje električnih vozila u BiH su značajno smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje kvalitete zraka u BiH, smanjenje emisija CO2, višestruko niža cijena pogonskog goriva, smanjenje buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU, a u budućnosti se mogu očekivati i u BiH.

 Elektroprivreda BiH se priključuje svjetskim trendovima, koji pokazuju da sektor elektromobilnosti bilježi eksponencijalan rast u Evropskoj uniji.

  ¨Ovakav angažman naše kompanije, kao najvećeg proizvođača, distributera i snabdjevača električnom energijom u našoj zemlji, je u neku ruku logičan jer, elektromobilnost predstavlja novi izvor potražnje za ovim energentom, što s naše strane mora biti pravovremeno anticipirano i omogućeno.“ - rekla je dr.sci. Suada Penava rukovodilac tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH.

 Kako bi Bosna i Hercegovina adekvatno pratila razvoj ove oblasti u zemljama EU, potrebna je uspostava podržavajućeg regulatornog okvira koji uključuje domen carinske i poreske politike, prostorno planiranje i gradnju, priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu kao i mjere subvencioniranja kupovine električnih vozila.

 

 

Kroz angažman u Udruženju za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH, predstavnici EPBiH aktivno učestvuje u pokretanju inicijativa za dopunu i izmjenu regulative iz navedenih oblasti s ciljem stvaranja potrebnih administrativnih i tehničkih pretpostavki za veće korištenje električnih vozila i izgradnju infrastrukture za njihovo punjenje