Predstavnici EPBiH posjetili proizvodne pogone firme Siemens Gamesa Renewable Energy i prisustvovali inspekciji opreme

Sredinom decembra izvršni direktor za kapitalne investicije i članovi Stručnog tima za realizaciju projekta Vjetroelektrana ¨Podveležje – Lot 1¨ su boravili u posjeti proizvodnim pogonima firme Siemens Gamesa Renewable Energy u Danskoj i prisustvovali inspekciji dijela opreme koja će biti ugrađena u agregate Vjetroelektrane Podveležje.

 Inspekcija je organizovana kao dio realizacije ugovora potpisanog između JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i Konzorcija Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska o projektovanju, nabavci, isporuci, izgradnji i puštanju u pogon petnaest vjetroagregata pojedinačne snage 3,2 MW.
Ovom prilikom prezentovan je i testiran odgovarajući broj lopatica, glavčina, gondola sa pripadajućom opremom i generatorom. Prvenstveni cilj obavljenih inspekcija bila je provjera upravljanja kvalitetom i procesom, procedurama, korištenja ispitnih protokola, provođenje testova, te obilazak pogona i pregled proizvedene opreme za Vjetroelektranu ¨Podveležje¨. Do termina izvršene inspekcije proizvedeno je i pregledano 45 lopatica, 15 gondola i 7 glavčina za Vjetroelektranu ¨Podveležje¨.

Predstavnici Siemens Gamesa Renewable Energy prezentovali su potpunu i cjelovitu primjenu usvojenih standarda i propisa na proizvedenim komponentama, a sve s ciljem ispunjavanja  zahtijevanog kvaliteta opreme za buduću Vjetroelektranu ¨Podveležje¨.

Na svakoj od gondola postavljen je logo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo koji će krasiti buduće vjetroagregate na platou Podveležje. 
Izgradnja Vjetroelektrane ¨Podveležje¨ instalisane snage 48 MW je konkretan doprinos u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa, kao jednom od dugoročnih strateških opredjeljenja kompanije i održivom razvoju.
Projekat VE ¨Podveležje¨se finasira sredstvima EPBiH i  kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW

Inspekciji dijela opreme u ime JP Elektroprivreda BiH prisustvovali su Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj i rukovodilac Stručnog tima  za realizaciju projekta VE ¨Podveležje¨ - LOT 1 kao  i Nedžad Hasanspahić  i Suljo Mujić, članovi Stručnog tima  za realizaciju projekta VE ¨Podveležje¨ – Lot 1.