Uskoro početak radova na iskopima za temelje vjetroagregata na platou Podveležja

U Direkciji JP Elektroprivreda BiH, održan je sastanak Stručnog tima za realizaciju projekta Vjetroelektrana ¨Podveležje – Lot 1¨ sa predstavnicima Izvođača radova na projektu VE ¨Podveležje¨ (LOT 1 – izgradnja vjetroturbina).

 

U dosadašnjoj fazi u sklopu LOT -a 2, okončani su radovi na izgradnji  TS110/30 kV Podveležje i  srednjenaponske kablovske i telekomunikacione mreže kojom će 15 vjetroagregata VE ¨Podveležje 1¨ biti povezano sa pripadajućom transformatorskom stanicom.

Tokom sastanka analizirana je realizacija aktivnosti u okviru LOT-a 1 - izgradnja vjetroagregata sa temeljima VE ¨ Podveležje¨.  Razgovarano je o tehničkim zahtjevima gradilišta, detaljima koji se odnose na  transport segmenata vjetroturbina do Platoa Podveležja, kao i aktuelnoj izradi Glavnog projekta VE ¨Podveležje¨

 U narednoj fazi se očekuje rješavanje preostalih administrativnih procedura, te finaliziranje i revizija Glavnog projekta VE ¨Podveležje¨, što je uslov za dobivanje građevinske dozvole za postavljanje 15 vjetroagregata.

Nakon dobivanja građevinske dozvole počet će radovi na iskopima za temelje vjetroagregata na platou Podveležja.

Vjetroelektrana  se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke - KfW i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

 Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od Grada Mostara. Izgradnjom Vjetroelektrane značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u JP Elektroprivreda BiH.  Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je cca 130 GWh.  

 Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period 30 godina.

U ime JP Elektroprivreda BiH sastanku su prisustvovali predstavnici Stručnog tima za realizaciju projekta VE Podveležje  na čelu sa prof.dr. Mustafom Musićem, predstavnici FIDIC Inženjera firme Fichtner GmbH & Co. KG sa predstavnicima Nadzornog organa, te predstavnici izvođača radova Konzorcij  Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska. Nakon ovog dijela sastanka uslijedio je sastanak učesnika aktivnosti na LOT-u 2  kojem su se pridružili i predstavnici firme ABB, Hrvatska.