Otvaranje gradilišta i početak minerskih radova za VE "Podveležje 1"

U rejonu Podveležja, počeli su radovi na izgradnji 15 vjetroagregata sa pratećim temeljima Vjetroelektrane "Podveležje 1", čime je gradilište zvanično otvoreno.

Nakon mobilizacije i uspostave kontejnerskog smještaja za boravak osoblja izvođača, bušenja tla za postavljanje eksploziva, počeli su radovi na iskopu jama za temelje budućih vjetroagregata. Obavljeno je miniranje terena za buduća dva temelja, a radovi se nastavljaju predviđenom dinamikom i narednih sedmica. Kako bi se osigurala bezbjednost tokom miniranja, prethodno su poduzete sve zakonske mjere.

Izvođač radova na izgradnji Vjetroelektrane je konzorcij “Siemens Gamesa Renewable Energy” d.o.o. Hrvatska i “Wind Power A/S” Danska. Na  izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su domaće kompanije “HP Investing” d.o.o Mostar i  “Minersko” d.o.o. Sarajevo.

Vjetroelektrana "Podveležje"  se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke - KfW i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH. 

Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od Grada Mostara. Očekivana godišnja proizvodnja je cca 130 GWh električne energije. Izgradnjom Vjetroelektrane značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u JP Elektroprivreda BiH.  

Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period 30 godina, a puštanje u rad Vjetroelektrane "Podveležje" očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine.