Završena izgradnja VE Podveležje 1

Radovi na izgradnji VE Podveležje 1, prve u vlasništvu Elektroprivrede BiH su završeni. Zahvaljujući instalisanoj snazi 48 MW, Vjetroelektrana će godišnje proizvoditi 130 GWh električne energije, što predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH. Projekat VE Podveležje 1 ukupne vrijednosti 77 miliona Eura, Elektroprivreda BiH finansirala je kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke (KfW) i vlastitim sredstvima.

Na prigodnoj svečanosti povodom okončanja izgradnje VE Podveležje 1, upriličrnoj simbolično na Dan nezavisnosti BiH uz poštivanje higijensko epidemiloških mjera, prisustvovali su članovi Predsjedništva  BiH   Željko Komšić i Šefik Džaferović,  predstavnici ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, direktor Njemačke razvojne banke za BiH, predstavnici Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara, predstavnici izvođača radova, Nadzornog odbora i Uprave Elektroprivrede BiH. Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, zbog objektivnih razloga, bio je spriječen da prisutvuje svečanosti. 

„Sigurni smo da ovakvim projektima na najbolji način ispunjavamo obavezu prema historijskoj generaciji koja  je prije 29 godina izborila samostalnost i nezavisnost države i ostavila nam da skrbimo o njoj koja uslov naše slobode i opstanaka.“, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništav BiH u obaraćanju zvanicama, dodajući da projekti poput VE Podveleže 1 pokazuju da možemo iskoristiti resurese koji su nam na raposlaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane.  

„U BiH nije sve crno. Ima stvari koje su dobre koje su napredne i kojima idemo u korak sa razvijenim zemljama svijeta. Alternativni objekti su nam potrebni kako bi polako napuštali upotrebu foslinih goriva. Želim da Elektroprivreda BiH što prije krene u realizaciju  narednih projekata.“ rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, upućujući čestitke građanima povodom Dana nezavisnosti BiH i čestitke Elektroprivredi  BiH na uspješno okončanom projektu.  

Izet Žigić, predsjednik  Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH ukazao je na činjenicu da je VE Podveležje 1 prvi proizvodni objekat koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja doprinos Elektroprivrede BiH u ispunjavanju obaveza koje je država BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici i doprinos evropskoj orijentaciji – čista, zelena energija za sve Evropljane. „Realizacija projekta VE Podveležje 1 znači povećanje proizvodnje električne energije i pouzdano snabdijevanje, efikasno korištenje prirodnih resursa države BiH, smanjenje utjecaja upotrebe fosilnih goriva na okoliš i klimatske promjene, poticaj razvoju  domaće privrede.”,izjavio  Žigić.

Realizacija projekta VE Podveležje 1 podrazumijevala je gradnju pristupnih puteva u dužini oko 10 km, lokalne saobraćajnice, 15 montažnih platoa, temelja za vjetroagregate i njihovu montažu. Za potrebe plasmana proizvedene električne energije u prijenosni elektroenergetski sistem, izgrađena je trafostanica 110/30 kV i priključni dalekovod u dužini oko 2,5 km. Izgradnja priključnog dalekovoda 110 kV, realizovana je u sklopu Ugovora zaključenog između Elektroprivrede BiH i Elektroprijenosa BiH.

Prvi kilovati električne energije proizvedeni su u toku testiranja funkcionalnosti vjetroagregata i njihove spremnosti za paralelan rad s mrežom.  Završni testovi usaglašenosti rada Vjetroelektrane sa zahtjevima iz Mrežnog kodeksa, biće provedeni u toku probnog pogona objekta. Potpuni daljinski nadzor i upravljanje Vjetroelektranom vršiće se, zahvaljujući instaliranom Sistemu nadzora i upravljanja (SCADA), iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom Elektroprivrede BiH lociranom u Sarajevu. 

„ Vjetroelekranu Podveležje 1 koja spremno dočekuje probni rad,  izgradili smo u vrijema kada je cijeli svijet suočen s pandemijom i projekat smo završili u rokovima koji su bili predviđeni. Važna činjenica jeste da je Vjetroelektrana velikim dijelom izgrađena snagama, kapacitetima i znanjem naših uposlenika i upravo će ta znanja stručnjaka Elektroprivrede BiH biti od značaja i  koristi za realizaciju vjetroelektrana Podveležje 2, Vlašić i Bitovanja.“ kazao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH. 

Uz kompaiju ABB Zagreb angažovanu za projektovanje, isporuku opreme, izgradnju i puštanje u pogon trafostanice i kablovske i telekomunikacione mreže kojom su vjetroagregati povezani sa trafostanicom i Konzorcij „Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i „Wind Power A/S” Danska, sa kojim je zaključen Ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon vjetroagregata, značajan angažman u vršenju građevinskih radova imale su kompanije iz Mostara, Sarajeva i Tuzle. 

Svaki pojedinačni vjetroagregat sastoji se od tornja sa četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole sa glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona. Montaža je vršena sukcesivno sa dvije dizalice težine 600 i 500 tona. Prilikom montaže korištene su i četiri pomoćne dizalice koje teže od 60 do 220 tona.  

U fazi priprema za izgradnju, lokalna zajednica ostavrila je direktne finansijske efekte. U skladu sa Programom o međusobnoj saradnji s ciljem realizacije  projekta VE Podveležje 1,  Elektroprivreda BiH  je Gradu Mostaru uplatila milion KM za projekte unapređenja zaštite okoliša i životnog standarda stanovništva. Uplaćena je i jednokratna koncesiona naknada  u iznosu milion i 10 hiljada KM. 

Izgradnja VE Podveležje 1 predstavlja iskorak u ispunjavanju međunarodnih obaveza u energetskom sektoru na integracijskom putu BiH prema EU, doprinos stabilnosti elektroenergetskog sistema, efikasno korištenje prirodnih resursa države BiH, smanjenje utjecaja upotrebe fosilnih goriva na okoliš i klimatske promjene i poticaj razvoju domaće privrede.