Dogovorene zajedničke aktivnosti za početak izgradnje malih hidroelektrana na Neretvici

„Izgradnja malih hidroelektrana na Neretvici je interes općine Konjic i izražavamo bezrezervno opredjeljenje za realizaciju ovog projekta u skladu sa Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama“, kazao je Osman Ćatić, načelnik općine tokom razgovora sa dr. sci. Senadom Salkićem, izvršnim direktorom za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH, ukazujući da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od strane investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje.

 

Postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe.

 Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi sa obezbjeđenjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcionog plana sa jasno definisanim zadacima i obavezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic (i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da obezbijedi nesmetani pristup gradilištu).

 Stav općine Konjice je presudan za ovaj projekat koji je od interesa i za Elektroprivredu i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredjeljenost i saglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od strane Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u narednom periodu“,  naglasio je dr. sci. Salkić.

 

Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i učesnici događaja od 1.juna 2020. i 14.juna 2021.godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic.