Obilježena 31. godišnjica najveće rudarske nesreće

U znak sjećanja na najveću rudarsku nesreću u Bosni i Hercegovini u kojoj je poginulo 180 rudara RU „Kreka“ u Tuzli, predstavnici Elektroprivrede BiH, RU “Kreka”, Vlade Tuzlanskog kantona i članovi porodica položili su cvijeće i odali počast poginulim rudarima, na platou zatvorene jame „Dobrnja-Jug“ u Mramoru kod Tuzle.

U eksploziji ugljene prašine, 26.augusta 1990. godine,  stradala je cijela, najmlađa  smjena rudara, čija je prosječna starost bila  27 godina. Smajl Imamović, jedini preživjeli rudar iz nesreće, zadobio je teške tjelesne povrede. Iza poginulih rudara ostale su porodice s 365 djece.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Admir Andelija, prisustvovao je obilježavanju tužne godišnjice i tom prilikom je istakao da brige o teškom poslu rudara, nikada ne može biti previše, kao ni ulaganja u humanizaciju rada komorata.

-Imajući u vidu i humanizaciju rada,  sve radimo u smjeru kako bismo na što bezbolniji način izveli energetsku tranziciju koja je uvijek teška,  kazao je Andelija.

Govoreći o aktuelnom stanju u Rudniku uglja Kreka, naveo je da su JP  Elektroprivreda BiH i Vlada Federacije BiH ispunili sve što su dosad obećali. Istakao je da je Elektroprivreda BiH, 25.08.2021. godine, RU „Kreka“ isplatila dodatnih 1,4 miliona KM kao potporu u procesu zbrinjavanja radnika koji su stekli uslove za penzionisanje. Plaće u svim rudnicima Koncerna EPBiH se redovno isplaćuju i Elektroprivreda BiH ne duguje ni jednu marku za neto primanja.

Direktor RU „Kreka“, Husein Trumić, rekao je da su planovi i koncepti daljih aktivnosti  napravljeni i  obećao da će RU „Kreka“ biti jedan od najboljih u BiH.