EPBiH u rudnicima uspješno realizovala prve pilot projekte zasada brzorastuće drvenaste biomase -vrbe za čistiju proizvodnju električne energije

Delegacija američke kompanije E3 International iz Vašingtona u sastavu Bonnie Norman, predsjednica, Robert V. Russo, generalni direktor, Christopher Martius, direktor Međunarodnog centra za istraživanja u šumarstvu CIFOR - Njemačka i Dietmar Stoian, vodeći naučnik iz Svjetskog centra za agrošumarstvo ICRAF, boravili su u radnoj posjeti JP Elektroprivreda BiH i rudnicima koncerna ¨Kreka¨ i ¨Breza¨, na čijim su površinama uspostavljeni zasadi brzorastuće drvenaste biomase –vrbe, a shodno potpisanom sporazuma o saradnji između E3 i EPBiH.

 

JP Elektroprivreda je na kultivisanim parcelama od 1 hektara u RU “Kreka” i  1 hektara u RMU “Breza” uspostavila testne zasade brzorastuće vrbe u saradnji sa kompanijom E3  koja je pored isporuke sadnog materijala obezbijedila stručnu podršku vezano za obuku radnika u rudnicima Koncerna EPBiH, održavanje i žetvu drvenaste biomase vrbe.

 Tokom sastanka sa generalnim direktorom Admirom Andelijom i saradnicima, predstavnici E3 International su iskazali zadovoljstvo realizovanim pilot projektom i istakli da EPBiH ima potencijal da postane regionalni lider u energetskoj tranziciji kada je u pitanju korištenje biomase.

 Biomasa proizvedena na ovaj način će se koristiti u procesu proizvodnje električne energije na postojećim termoblokovima u kosagorijevanju sa ugljevima.

 Na ovim projektima biće zaposleni rudari koji će vršiti i održavati ove zasade, te pripremati biomasu za kosagorijevanje sa ugljevima. U narednom periodu planirana je sadnja novih površina.

 Najveća prednost biomase leži u činjenici da je ona nepresušan izvor energije koji nema negativnog utjecaja na okoliš. Dodatna prednost je što biomasa absorbira CO2 iz okoliša.

 

Vrbe odgovarajuću visinu dostižu u prosjeku za tri godine nakon prvog zasada. Nakon 20 godina potrebno je  ponovo izvršiti sadnju. Za tih 20 godina tlo na kojem raste vrba bude u potpunosti obnovljeno.