Snježne padavine i vjetar uzrokovali probleme u snabdijevanju električnom energijom

Intenzivne snježne padavine praćene jačim vjetrom prouzrokovale su tokom vikenda kvarove na nadzemnoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži na području Tuzlanskog kantona.

Dodatni teret vlažnog snijega polomio je stabla i grane drveća, srušio stubove nadzemne mreže izazivajući prekide u snabdijevanju električnom energijom u velikom broju naselja na području  kantona.

Trenutno je bez napajanja 38 dalekovoda na 35 kV, odnosno 10 kV naponu na području Tuzle, Živinica, Srebrenika, Lukavca, Gradačca, Kladnja, Banovića i Kalesije. Sve ekipe Podružnice "Elektrodistribucija" Tuzla intenzivno rade na otklanjanju kvarova i normalizaciji snabdijevanja. 

 

Zbog ispada 110 kV dalekovoda Hidroelektrane Jablanica bez električne energije su kupci u Općini Konjic.

 

Na području Zeničko-dobojskog kantona trenutno je bez napajanja električnom energijom oko 2500 kupaca u Kaknju, Maglaju, Olovu, Varešu i Zavidovićima. Bez napajanja su i dvije trafo stanice u Vitezu, područje Srednjo-bosanskog kantona.

 

Zbog oštećenja dalekovoda na Nišićima bez napajanja je 7 trafo stanica na ovom području. Ekipe Podružnice „Elektrodistribucija“ Sarajevo rade na saniranju kvara i normalizaciji snabdijevanja.