Energetski samit 2022 - Podrška SAD-a i EU za očuvanje energetske neovisnosti BiH

Energetski samit 2022 zvanično je otvoren 23.marta 2022. godine u Neumu, panelom „Reformska agenda za energetski sektor, status, izazovi i potencijali“ na kojem je razgovarano o ispunjavanje obaveza BiH prema potpisanim sporazumima sa Energetskom zajednicom u skladu sa evropskim direktivama.

U uvodnom obraćanju predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić ukazao je na važnost  kreiranja ambijenta gdje će održivi i obnovljivi izvori energije predstavljati sigurnost,  što je  najbolji model za očuvanje suvereniteta i sigurnost ekonomije, dok je ministar energije, rudarstva i industrije  Nermin Džindić istakao važnost izrade pravnog okvira za provođenje energetske tranzicije.

Johann Sattler, šef delegacije i specijalni predstavnik EU je ukazao na očekivanja od domaćih vlasti da usvoje Nacionalni energetski i klimatski plan, te ostalu neophodnu legislativu potrebnu za reformu energetskog sektora u BiH. „BiH treba da uhvati korak sa ostatkom svijeta koji nastoji da smanji upotrebu fosilnih goriva“, rekao je Sattler i kazao da EU ostaje uz Bosnu i Hercegovinu što pokazuju sredstva za projekte energetske tranzicije koji će se realizovati kroz Ekonomski investicijski plan vrijedan 9 milijardi eura.

Učesnicima Samita obratio se i Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, naglašavajući da SAD ostaje partner BiH nastavljajući da pruža  podršku energetskom sektoru kao i prethodnih godina. “Više nego ikada važno je da BiH osigura svoju energetsku sigurnost i nezavisnost”, rekao je ambasador Murphy.

Drugog dana Samita u Neumu razgovaraće se o dekarbonizaciji, primjeni pravila i smjernica EU za rad mreža, ulozi žena u pravednoj tranziciji energetskog sektora i sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom.

 Organizatori Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2022 su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP),  Delegacija EU u BiH, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Britanska ambasada Velike Britanije u BiH.