FBiH je istrajna na putu energetske tranzicije

Nermin Džindić ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH i Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH prisustvovali su osmom sastanku Komiteta za energiju i klimu (ECC), održanom u Beču.

 

Govoreći u kontekstu energetske tranzicije u FBiH , tokom sastanaka sa komesarkom EU za energetiku Kadri  Simson i direktorom Energetske zajednice Arturom Larkowskim članovi delegacije su istakli da je FBiH istrajna na putu energetske tranzicije i da su sve obaveze  već uvrštene u  strateške ciljeve.

Klimatski izazovi su najvažnija tema sa kojom se suočavaju sve zemlje, a energetska tranzicija i zelena agenda ostaju prioritet u razvoju energetike na globalnom nivou, rečeno je tokom je osmog energetsko-klimatskog.

 Razgovarano je o izazovima i zabrinutostima evropske energetske diplomatije u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu i  naporima za povećanjem energetske sigurnosti i nezavisnosti.

Učesnici sastanka su upoznati sa mjerama koje su države preduzele tokom energetske krize izazvane nestabilnostima cijena energenata, kao i mogućnostima borbe protiv klimatskih promjena, te ispunjavanjem ekoloških obaveza. 

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Lorkowski  istakao je da  sastanak u Beču posebno važan zbog trenutka u kojem je organizovan, imajući u vidu upravo energetsku krizu.