Predstavnici EPBiH na simpozijumu „EPCG NET 2022“

Rukovodilac Sektora za strateški razvoj JP Elektroprivreda BiH dr.sci. Anes Kazagić govorio je na panelu „Dekarbonizacija energetskog sektora - izazovi uvođenja troškova emisija CO2 i primjene mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) na zemlje regiona“, u okviru simpozijuma energetike u Crnoj Gori „EPCG NET 2022“, koji je održan u Budvi 27. i 28. 05.2022. godine.

Simpozijum, kojem su prisustvovali izvršni direktor za proizvodnju Samir Selimović i izvršni direktor za kapitalne investicije dr.sci. Senad Salkić, organizovala je  Elektroprivreda Crne Gore i Savez energetičara, u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice, a tema skupa bila je „Novi energetski trendovi“.

Dr.sci Anes Kazagić je tokom panela odgovarao na pitanja o konkretnim koracima u smislu pripreme za uvođenje oporezivanja CO2 u JP Elektroprivreda BiH, provedenim analizama uticaja uvođenja CBAM i/ili ETS na EPBiH u kontekstu dekarbonizacije, te planiranja razvoja proizvodnog portfolia JP Elektroprivreda BiH u funkciji uvođenja CBAM/ili ETS.

 „U JP Elektroprivreda BiH smo uspjeli tehničkim mjerama u proteklih 10-ak godina značajno smanjiti emisiju CO2. U odnosu na referentne godine, emisija CO2 je smanjena sa 6,5 miliona tona godišnje na sadašnjih oko 5 miliona tona godišnje, čime smo akumulirali i određene uštede u emisiji CO2“, naveo je Kazagić.

Ukazao je da je JP Elektroprivreda BiH, u skladu s inicijativom Energetske zajednice u maju 2021. godine, donijelo odluku o internoj shemi oporezivanja emisije CO2. Usvojeni su i interni pravilnici o cijeni CO2, koja je vezana za srednju cijenu EU ETS. Cilj je da se prikupljena sredstva namjenski usmjere u projekte OIE JP Elektroprivreda BiH, čime se obezbjeđuje proces energetske tranzicije. Internom shemom je predviđeno dostizanje nivoa oporezivanja CO2 od 25 posto u 2025. godini, što je startna pozicija nacionalne sheme oporezivanja CO2 preporučene za Bosnu i Hercegovinu u Carbon Pricing Studiji, urađenoj  pod okriljem Energetske zajednice 2021.godine. Dodao je i da predloženi ETS pristup postepenog oporezivanja nudi fleksibilno prilagođavanje za razliku od CBAM koji je dodatni fiksni trošak na proizvode kod izvoza u EU, te je ukazao da je ispunjenje uslova za izuzeće iz CBAM u interesu elektroprivreda, ali i kompletne privrede u BiH i regionu.

Simpozijum u Budvi je okupio oko 200 učesnika među kojima su najeminentnija imena energetskog sektora u jugoistočnoj Evropi.