Drugi forum o pravednoj tranziciji Energetske zajednice

U organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice u poslovno tehničkoj zgradi JP Elektroprivreda BiH održava se Drugi forum o pravednoj tranziciji Energetske zajednice kojem prisustvuju Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa saradnicima, predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke, evropskih finansijskih institucija, visoki evropski i regionalni zvaničnici, predstavnici ministarstava energetike zemalja regiona, Ministarstva vanjske trgovine I ekonomskih odnosa BiH, ministri energetike FBiH i RS i predstavnici elektroprivrednih kompanija.

 

Forum pravedne tranzicije je platforma posvećena raspravi o izazovima i mogućnostima energetske tranzicije za ugovorne strane Energetske zajednice. Forum predstavlja jedinstvenu priliku da se donosiocima odluka i drugim učesnicima prenesu važne poruke o budućnosti energetskog sektora u ugovornim stranama Energetske zajednice, uključujući klimatske i energetske ciljeve do 2030. godine, postupno isključivanje termoelektrana na ugalj, pravednu tranziciju u regionima bogatim ugljem i smanjenje zagađenja zraka.

 

U okviru panela Drugog foruma razgovaraće se o načinama za ostvarenje ambicioznih klimatskih i energetskih ciljeve do 2030. godine, postupnom prestanku upotrebe uglja i energetskoj tranziciji u regijama s ugljem, pravcima i načinima  smanjenja onečišćenja zraka i javnoj percepciji pravedne tranzicije.

 

Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, učesnik je panela o temi prestanka korištenja uglja za potrebe proizvodnje električne energije.