Energetska tranzicija EPBiH je počela i nema alternativu

Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, govoreći na Drugom po redu forumu o pravednoj energetskoj tranziciji koji je 12.jula 2022. godine u organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice održan u Sarajevu, rekao je da je proces energetske tranzicije JP Elektroprivreda BiH iz sistema u kome se za proizvodnju energije dominantno koriste fosilna goriva u sistem koji je zasnovan na korištenju obnovljivih izvora energije, već počeo i da taj proces nema alternativu.

 

Strategija razvoja do 2050. godine podrazumijeva proizvodnju čiste energije, zatvaranje termoelektrana i rudnika uporedo sa izgradnjom kapaciteta iz obnovljivih izvora.

 „Konkretni koraci koje je JP Elektroprivreda BiH već poduzela su interna šema oporezivanja emisije  CO2 s ciljem sagledavanja tržišne i finansijske pozicije kompanije. Predviđeno je dostizanje nivoa oporezivanja CO2 od 25 posto u 2025. godini, što je startna pozicija nacionalne šeme oporezivanja CO2 preporučene za Bosnu i Hercegovinu. Uporedo s tim mjerama pristupilo se sadnji biomase za kosagorijevanje u termoelektranama na ugalj i izgradnji solarnih panela na rudničkim površinama“ naglasio je direktor Andelija.   

 Učesnici Panela posvećenog energetskoj tranziciji sistema koji dominantno koriste ugalj, saglasni su da je socijalna komponenta energetske tranzicije najveći izazov jer se promjene direktno reflektiraju na cjelokupnu lokalnu zajednicu.

Govoreći o procesu pravedne tranzicije, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski, naglasio je potrebu da to bude inkuluzivan proces uključujući širok dijapazon učesnika budući da je riječ o pitanjima širokog spektra uticaja.

Ciljevi se, po njegovim riječima, odnose na oblasti smanjenja emisija CO2, na udio obnovljivih izvora energije, te energetsku efikasnost

 Ministri energije i rudarstva Nermin Džindić i Petar Đokić saglasni su da se energetski sektor oba entiteta priprema za funkcionisanje bez uglja u  budućnosti.  Energetska tranzicija, koja kao proces traje već izvjesno vrijeme, doprinijela je promjeni svijesti o pitanju tranzicije, te se provode brojne aktivne mjere reformi zaključak je izlaganja ministara Džindića i Đokića.

 U uvodnom obraćanju Zorana Mihajlović, ministarka energetike u Vladi Srbije pozvala je prisutne da što više ulažu u nove energetske kapacitete koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore energije jer je to  najbolji način da se osigura energetska sigurnost, ekonomska izvjesnost i politička stabilnost.

 Putem online uključenja učesnike su pozdravili i iznijeli svoje stavove predstavnici Svjetske banke iz Vašingtona, energetske zajednice  Kosova i Ukrajine uključujući i regiju Donbas.

 Drugom forumu održanom u poslovno tehničkoj zradi JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu prisustvovali su predstavnici Evropske komisije, evropskih finansijskih institucija, ministri i zamjenici ministara za energiju, okoliš i klimu ugovornih strana Energetske zajednice, visoki dužnosnici kao i predstavnici civilnog društva, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, sindikata, mladih i nevladinih